Isten éltesse!

2022.12.29. 14:52

Nádasdladányi otthonában köszöntötték a 95 éves Tollner Józsefnét

Éva néni 1927. december 24-én született Kiszomboron.

Siki Szabolcs

Középen az ünnepelt, Tollner Józsefné lányaival, bal szélen Varga Tünde polgármester

Forrás: Siki Szabolcs

Visszagondolva így vall a mögötte hagyott időkről: – Volt jó is, rossz is. Hat gyereket fölneveltünk, férjem is, én is dolgoztunk. Mindig nehéz munkát végeztem. Tehenészetben is dolgoztam, 22 tehenet fejtem.

Inotán, a kohóban is dolgozott Éva néni, onnan 55 éves korában, korkedvezménnyel ment nyugdíjba. A háborúk és '56 is az emlékeiben él, de azok nagyon nehéz idők voltak – mondja. Fiatalon beállt szolgálni, cseléd lett egy módos parasztcsaládnál. Ezért egy hónapra 15 pengőt kapott, 20 pengőrét meg adtak egy kövér kacsát – idézi vissza a fiatal éveit az ünnepelt. – Ne sírja vissza senki azokat az időket! – teszi hozzá. Az említett családnál cselédeskedett, s amikor átértékelte a fizetsége összegét, akkor gondolta úgy, hogy otthagyja őket. Másnap a csendőrök visszavitték őt ahhoz a családhoz.

1955-ben Csőszpusztán esküdtek meg Jóska bácsival. Neki az első felesége – szülés közben – meghalt. Összesen 6 gyerek, 17 unoka, 21 dédunoka és 6 ükunoka alkotja Éva néni népes családját.

Mostanság úgy telnek a napjai, hogy "kiszolgálják" – mondja némi furcsa hangsúllyal –, de csak azért, mert a gyerekei megfőznek helyette, féltik, nehogy főzés közben baj történjen vele. Az olvasással már nemigen foglalkozik, inkább csak a televízió tölti ki a mindennapjait. A téli időszakot nem szereti, mert ilyenkor a benti lét nagyon más. Amikor kimehet kapálgatni, rendbe tenni a virágoskertet, udvart rendezni, már jobb a hangulata. Férje két éve örökre eltávozott, Ő is szép kort megélt: betöltötte a 99. életévet.

Tollner néni egyedül él, de nincsen egyedül, a gyerekek, családtagok sűrűn látogatják. Két éve féltőn vigyázza minden lépését egy kutyus – és mint meséli, még éjjel is addig piszkálja gazdáját, míg fel nem kel hozzá pár szóra, ezzel is megbizonyosodva arról, hogy minden rendben van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában