Még a Télapó is benézett

2022.12.04. 15:30

Kekszet majszoló nagy pele és tenyérben elférő denevér – Vad vasárnapot tartottak a Sóstón (videó)

Egy különleges fehér sün és egy igencsak fürge nagy pele tette még érdekesebbé a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központ Vad vasárnap elnevezésű rendezvényét, ahol ezúttal is testközelből ismerhették meg kicsik és nagyok a központban gondozott állatokat.

Héjj Vivien

A különleges fehér sünt meg is simogathatták a gyerekek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ismét Vad vasárnapot tartottak a Sóstó Vadvédelmi Központban, ám az eseményhez ezúttal egy különleges vendég is csatlakozott, aki nem más volt, mint maga a Mikulás.

– Ebben a központban elárvult, megbetegedett, balesetet szenvedett állatokat mentünk meg, és próbálunk rajtuk segíteni. Az intézmény tavasszal nyitotta meg kapuit, a nyár folyamán nagyon sok állatot mentettünk meg, és adtunk nekik új esélyt arra, hogy a vadonban tovább élhessenek. Egészen a legkisebb énekesmadártól a legnagyobb réti sasig mindenféle állatot gondozunk – mesélt az intézmény munkájáról az állatorvosi hivatásban is jártas Télapó.

A nap egyik különleges vendége volt az állatorvosi hivatásban is jártas Télapó
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ő személye mellett természetesen a kisállatok voltak azok, akik a helyszínre vonzották a gyerekeket és szüleiket. A már hagyományosnak számító rendezvényen ezúttal is közelről megismerhettek az érdeklődők néhány olyan kisállatot, melyek jelenleg a Vadvédelmi Központban töltik mindennapjaikat.

Elsőként egy ritkaságnak számító fehér színű sünt mutatott be a jelenlévőknek Flesch Márton állatorvos, akitől azt is megtudtuk, a még gyermekkorban lévő süni fiatalsága miatt nem szenderült idén téli álomra. A központban kezelt több, mint 80 sün közül ő az egyetlen fehér példány.

– A sünök ilyenkor jellemzően a levelek vagy az avar alatt alszanak, úgy, mint a medvék, sőt, még annál is mélyebben, hiszen ők nem kelnek fel azért, hogy megnézzék, látják-e az árnyékukat. Amíg jobbra fordul az idő, ők bizony alszanak, mivel télen nem lenne mit enniük, ugyanis rovarokkal, bogarakkal, hullott gyümölcsökkel táplálkoznak – mesélt a szakember a gyerekeknek, akik alig várták, hogy megsimogathassák a kicsiny, fehér sünt.

A különleges állatok sora egy törpedenevér bemutatásával folytatódott, amely egy felnőtt tenyerében is bőségesen elfért.

– Apró pici szemük van, ezért ők a sötétben hangok alapján tájékozódnak. Nagyon hasznos kis állatok, rengetek szúnyogot megesznek – magyarázta az állatorvos, majd a rövid ismertetők után a Mikulás tesztelte a jelenlévő gyerekek megszerzett tudását.

A délelőtt sok izgalmat hozó szereplője volt a mogyoróval, dióval, csonthéjas gyümölcsökkel táplálkozó nagy pele, aki kekszet majszolva érkezett a gyerekek elé, majd néhány pillanat múlva egy gyors mozdulattal kiszabadította magát az állatgondozó tenyeréből, s úgy döntött maga fedezi fel a központot. Természetesen a pelének semmi baja nem esett, csupán elbújt az érdeklődők elől – s talán a kekszét is magával vitte.

A bemutató kapcsán Csete Gábor, a városgondnokság természetvédelmi vezetője elmondta, a Vad vasárnap rendezvénysorozat nyáron indult útnak, minden vasárnap 10 és 12 óra között várják az érdeklődőket a Sóstó Vadvédelmi Központban a szakmai és állatvédelmi programon.

– Testközelből megfigyelhetőek az állatok, látványetetéseket tartunk, látványkezeléseket végzünk, amit a téli időszakban madárgyűrűzéssel is kiegészítünk. Minden korosztálynak, családoknak is ajánljuk a programot. A környezeti neveléssel felhívhatjuk a figyelmet arra, hogyan vigyázhatunk ezekre az állatokra és az ő élőhelyeikre. Védett és fokozottan védett állatokkal, emlősökkel, madarakkal, hüllőkkel is foglalkozunk, akik közül sokan a központban, a lehető legjobb körülmények között találták meg új otthonukat. A legfőbb célunk azonban a gyógyítás, és azt gondolom, az idei év megmutatta, hogy jó irányba tartunk – összegezte a központ munkáját és célkitűzéseit Csete Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában