Frissen Fejérből

2022.10.16. 15:30

Felesleges, megunt textilje Lovasberényben jó szolgálatot tehet!

Helló! Türcsid, rongyid van? – köszön be egy tacskó a Kóborka Állatvédő Egyesület közösségi oldalán.

Szanyi-Nagy Judit

Nem mindegyik ruhanemű való a kutyák alá – elsősorban az elnyűtt, de tiszta plédek, takarók, ágyneműk, egyéb textilek jöhetnek szóba

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap (illusztráció)

A lovasberényi szervezet is egyike azoknak az állatmentőknek, akik sajnos elmondhatják magukról: "ömlenek" hozzájuk a kutyák. Legutóbb a fehérvári Herosz állatotthon fűtésével, téli túlélésével foglalkozó cikkünkben írtuk meg, hogy egymást követve dőlnek be hozzájuk az újabb állatok a menhelyre. Az állattartás költségei ugyanis – mint jelenleg minden másé – nőnek, és ezt nem mindenki tudja megfizetni.

Visszakanyarodva Lovasberénybe: hasonló gondokkal küzdenek a Kóborkáék is, akik a héten ötvenhárom kutya megszámlálásánál álltak meg. Ennyien biztosan vannak a házban. A lelkes gondozók pedig gőzerővel végzik az ivartalanításokat, a szükséges műtéteket a betegségek miatt – túl az általános fenntartáson. Ezt nemcsak erővel, de anyagilag is nehéz győzni. Pénz helyett azonban mást, textilt kérnek a gondozók.

– Mivel a babaház megtelt, a bezúduló kisebb kölyköket is a lakásban helyezzük el, ők meg aztán cefetül "fogyasztják" a textileket, hiszen egyikük sem szobatiszta. A lakásban pedig nem igazán tudunk papírdarálékot használni, szemben a babaházzal. És akkor még nem beszéltünk az öregekről, akik nem biztos, hogy kiérnek a kertbe a dolgukat elvégezni, plusz az olyan alulszocializált egyedekről, akiknek szimpatikusabb a kanapé illatos huzatára "csinálni", mint a szinte egész nap nyitva lévő ajtón kifáradni a természetbe – fogalmazták meg közösségi oldalukon.

Ezen okok miatt a kutyák alá törülközőkre, lepedőkre, ágyneműhuzatokra, esetleg kisebb puha pokrócokra lenne szükségük. Lovasberényen kívül Budapest is szóba jöhet, ha valaki segíteni szeretne: a Medve utca 23. szám alatti Boxi Állatorvosi Rendelőben kisebb mennyiségű textileket szívesen fogadnak.

A teljes felhívás itt olvasható:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában