Frissen Fejérből

2022.10.03. 20:09

Az időseket köszöntötték Lepsényben (videó)

Köszöntőt és mesét hallgattak, énekeltek, táncoltak és jókat nevettek a település megvendégelt szépkorúi.

Hajdú Marianna

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

Az idősek világnapját 1991. október 1-jén tartották meg meg először, amit egy évvel korábban az ENSZ közgyűlése hívott életre. Az idősekre és az időseket érintő kérdésekre kívánták felhívni a figyelmet.

Nincs olyan család, ahol ne lennének idős családtagok. A fiatalabb korosztálynak egyértelműnek tűnik a nagyapa vagy a nagymama jelenléte. Akad munkahely, ahol az idősebb, esetleg nyugdíjas évet is elérő kollégát viccesen Papának szólítják. De vajon eszünkbe jut a ráncokon kívül mást is meglátni az arcokon, a kezeken?

Már hagyománynak számít Lepsényben is, hogy minden évben köszöntik a település idős lakosait. A hagyományhoz a mesemondás is hozzátartozik, amit az Év Mesemondója ad elő, aki idén Horváth Nóra, egy negyedik osztályos tanuló.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Sütő Krisztina intézményvezető külön köszöntötte Lepsény két legidősebb lakosát, Muskovits Jánosné Magdus nénit és Badacsonyi Gyulát, akik mindketten idén töltötték a 93. életévüket.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Salamon Béla, Lepsény polgármestere üdvözölte a szép számmal egybegyűlt időseket:

– A külsőségek világát éljük és közben megfeledkezünk olyan tulajdonságokról és értékekről, amelyek éppen az idősödéssel járnak együtt. A derűs életszemlélet, a bölcs világlátás, a rengeteg tapasztalat, a türelem, a kitartás és a hit. csupa olyan tulajdonság, amit csak az életkor előrehaladtával lehet megszerezni, magunkévá tenni.

Azt mondják, csak a test öregszik, a lélek örök fiatal marad. Hétfőn délután a Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Házban ilyen lélekben fiatalokat láttak vendégül és ünnepeltek meg.

Hogy mennyire volt igaz rájuk a mondás, az igazolta, ahogyan egymást fotózták a telefonjaikkal és válogatták a legelőnyösebb képeket. A Fedák Sári Színház fellépő művészei műsoruk során nem kellett, hogy noszogassák a lelkes közönséget, ők énekeltek, táncoltak az első felhívásra.

A jókedvű mulatság után Lepsény Nagyközség Önkormányzata vendégül látta az ünnepelteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában