Frissen Fejérből

2022.10.20. 18:17

Az idősek jólétét támogató projekt indult Fehérváron

Az idősek jólétét szolgálja a WellOSyst névre keresztelt program, melynek nyitóeseményén elhangzott, a projekt célja, az idős emberek életminőségének és közösségeik fenntarthatóságának növelése.

Héjj Vivien

A program részleteit Farnady Judit, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője és Rosta Miklós a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense ismertette

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A gyorsan fejlődő világ, a digitalizáció, a globalizáció és az elöregedő társadalmak új kihívások elé állítják a nyugdíj előtt álló, illetve a már nyugdíjas embereket a munka és a társadalom világában. Mint azt a program nyitóeseményét megelőző sajtótájékoztatón Farnady Judit elmondta, a projektet hosszú előkészítő munka előzte meg, melynek részeként felmérték azokat a legfontosabb területeket, amelyek az itt élő embereket érintik.

– 2020 elején kerestük meg az önkormányzatot, a helyi szervezeteket, hogy beszéljünk arról, hogyan tudnánk a szociális szolgáltatásokat fejleszteni, és összekapcsolni a különféle rendszereket. -beszélt a projekt előzményeiről Farnady Judit, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője. – Közösen határoztuk meg a fontos területeket, melyek az idősügy, a fogyatékosügy és a hátrányos helyzetűek támogatása. A legégetőbb kérdés az idős emberek életminőségének javítása, fejlesztése. Fontos célunk, hogy olyan rendszert úgy dolgozzuk ki, hogy az mások számára is adaptálható legyen. A kidolgozott modellt országosan is terjeszteni. A program különlegessége, hogy a kezdettől fogva az érintettek, az idős emberek bevonásával zajlottak a fejlesztési folyamatok. Munkáltatókkal, szakmai szervezetekkel, cégekkel közösen dolgoztuk ki a szükségleteket és a megvalósítási stratégiákat, melyek végén létrejön egy szolgáltatásfejlesztési javaslat

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A kutatásokban, az elemzésekben aktív szerepet vállaltak a Corvinus Egyetem oktatói, kutatói. Rosta Miklós egyetemi docens arról beszélt, az idősügyi terület globálisan is a legfontosabb téma, a legnagyobb kihívás, ami egyben a legnagyobb lehetőséget is biztosítja.

– A koncepció alapja a település és a régió jólétének biztosítása. Szeretnénk kialakítani egy olyan stratégiát, melybe bekapcsolódnak a cégek, az egyetem és a helyi „hősök”, azaz civilek. Segíteni szeretnénk abban is, hogy olyan közpolitikai lépések jöjjenek létre, melyek az idősek jólétét jelentősen növelik. – tette hozzá Rosta Miklós.

A projektet 25 ezer dolláros adománnyal támogatta az Alcoa Alapítvány. Kiss Szabolcs, az Alcoa Hungary Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a vállalat számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A Corvinuson zajló, időseknek szóló workshop sorozatok megannyi témát érintenek, ilyen például a digitalizáció, a családon belüli kihívások és a generációk együttműködése. Az első alkalom során az idősek mentális és fizikai egészségének megőrzéséről hallhattak előadásokat az érdeklődők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában