A madarak a főszereplők

2022.09.28. 12:00

Természetes élmények, madárszárnyakon - madármegfigyelő nap Dinnyésen

Az Európai Madármegfigyelő Napok elnevezésű programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára még 1993-ban. Az eseményhez megyénk is rendszeresen csatlakozik, például a Dinnyési-fertő madárvilágának bemutatásával.

Tihanyi Tamás

Egy tavalyi vadmadár számlálás a Dinnyési-fertőn. A következő hétvégén több ezer madárra számíthatunk

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

– Jelentős program ez számunkra az esztendőben, fontos, hogy sikerüljön minél több érdeklődőt kicsalni a természetbe, de azért a madarak a főszereplők – összegzett Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője. – A lehető legtöbb madarat szeretnénk megmutatni a látogatóknak, ehhez pedig szakemberek nyújtanak segítséget. Szép és izgalmas hagyomány ez immár, amely három évtizede tart. A kikapcsolódás mellett az is nyomon követhető ilyenkor, hogyan alakul a madarak száma, miként változik az állomány.  

A Dinnyési-fertő különböző pontjain lesznek programok, a központi helyszín a Madárdal tanösvény madárgyűrűző kunyhója. A szakemberek már szombaton hajnalban talpon lesznek, az érdeklődőket reggel nyolc órára várják. Látogatható helyszín az elzamajori madárgyűrűző állomás a Pelinkán-ház Erdei Iskola közelében, vasárnap pedig Madárkavalkád elnevezéssel szerveztek programokat, szakvezetéses túrákat, madárgyűrűző bemutatókat, kézműves foglalkozást, közös rajzolást a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban.  

– Majdnem biztos, hogy ezen a hétvégén a legtöbb előforduló madár a seregély lesz, a számuk évről évre növekszik, valljuk be, komoly gondokat okozva a természetben és a mezőgazdaságban – folytatta Fenyvesi László.– Reményeink szerint sok fecskét láthatunk, ők még mindig nem vonultak el teljesen, az észak-európai fecskeállományból sokezer időzhet nálunk. Több ezer vadludat, nyári ludat figyelhetünk meg, ezek itt éjszakáznak a fertőn, a récék és sirályok száma ugyancsak ezres nagyságendű. Összességében akár száznál is több madárfajt figyelhetünk meg a környéken.  

Fenyvesi László egy korábbi madárgyűrűzés alkalmával a Madárdal tanösvényen 
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH

Örvendetes, hogy a Dinnyési-fertőn jó a vízminőség. Ennek oka, hogy a tavalyi beruházás részeként több sziget és pallósor készült, ezért leengedték a fertő vizét. A meder így kiszellőzött, megtisztult, és miután a vizet sikerült visszatölteni – az aszályos hónapok ellenére – a madár- és halpusztulás sem volt jellemző.  

– A Dinnyési-fertő tisztított szennyvizet kap, de jut még nekünk a Székesfehérvárra hulló csapadék vizéből is. Természetesen az aszály hatásai nálunk sem múltak el nyomtalanul, alacsony a vízszint, de ez a madarak számára nem okoz gondot. Ebben az időszakban rengeteg nálunk a madár, elsősorban a parton élő. A költözők közül néhány faj már augusztusban útnak indult, így tettek a gólyák és a sárgarigók, de elrepültek már a mi magyar fecskéink is, tőlünk az utolsók augusztus 11-én, 12-én. Akiket a hétvégén láthatunk, azok északról jönnek, nálunk csak megpihennek, eltöltenek egy-egy napot és vándorolnak tovább délnek. Minap találtunk egy gyűrűs példányt, amely Litvániából érkezett.  

Ismert eset, hogy egy 2017-ben Pákozdon gyűrűzött gólyát később az afrikai kontinens déli végén, Fokváros közelében, egy repülőtéren lelték meg: legyengülve, de élve! Ilyen és hasonló történetekkel ezen a hétvégén is találkozhat az, aki kedveli a természetet, a madarak világát.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában