Szponzorált tartalom

2022.09.02. 14:38

Hogyan tároljuk a tűzifát otthonunkban?

Amikor a fával való fűtés mellett döntünk, érdemes azonnal utánajárnunk néhány dolognak. Környezettudatosság és anyagi szempontból nem mindegy például a tüzelőanyag minősége, beszerzési helye. De fontos a tűzifa tárolása is, amelyhez összegyűjtöttük a leghasznosabb gondolatokat és tippeket.

Forrás: freepik.com

A tűzifa száradásához fontos a megfelelő környezet biztosítása

A tűzifa minőségét és fűtőrtékét a fa fajtája mellett a nedvességtartalma is meghatározza. A frissen kivágott fa víztartalma legalább 40 és legfeljebb 60%, aminek 18-20%-ra kell redukálódnia ahhoz, hogy fűtésre alkalmassá váljon. Ez azonban egy lassú folyamat, még akkor is, ha a kezdeti szakaszban egyébként a víztartalom rövid időn belül csökken.

A száradás alatt a fa vízszállító sejtekből álló apró csövecskéi gyorsan kiszáradnak, amit a sejtekből való víz távozása követ. Utóbbi viszont közel sem olyan tempóban megy végbe, mint az első szakasza a száradásnak – a folyamat jelentősen lelassul. Ekkor ugyan már csak 30% körüli a fa víztartalma, de mire eléri az optimális értéket hosszú hónapok, akár évek is eltelhetnek.

Forrás: freepik.com

Ha nem sikerül megfelelően kiszárítani a fát, akkor rengeteg fűtőértéket veszíthetünk, mert az égés során keletkező hőenergia nagy része a víz elpárologtatására használódik fel. Nem beszélve arról, hogy az így felszabaduló, savas kémhatású gőz a kéményt is tönkreteheti.

5 tipp a tűzifa helyes tárolásához

A következő bekezdésekben olvasható tippeket követve, biztosak lehetünk abban, hogy a fa minősége és fűtőértéke is kiváló marad. 

1. A tűzifát mindig felhasogatva tároljuk!

Az első és legfontosabb, hogy a tüzelésre szánt fát mindig hasított állapotban tároljuk. Bár sokan úgy gondolják, hogy ennek csupán esztétikai okai vannak, de ennél többről van szó. 

2. Minél előbb vegyük meg a tüzelésre szánt fát!

Ha van rá lehetőségünk, időnk és anyagi forrásunk, akkor érdemes a tűzifát akár 1-2 évvel korábban előre megvásárolni – ilyen esetben biztos, hogy marad idő a száradásra. Hosszú távon gondolkodva viszont ki kell számolni, hogy körülbelül mennyit fogunk elhasználni belőle. Túl nagy mennyiség esetén beleeshetünk abba a hibába, hogy két évnél tovább tároljuk a fát, ami minőségcsökkenést eredményez. 
Tipp: a tűzifát tavasszal vásároljuk meg. Ennek köszönhetően elég kevesebb idővel kalkulálni, de van elegendő idő a megfelelő száradásra.

Forrás: freepik.com

3. A tároló legyen fedett, de ne legyen teljesen zárt!

tűzifát meg kell védeni az időjárási viszontagságoktól - különösképp a nedvességtől és a csapadéktól -, ezért mindenképp fedett helyen kell tárolni. A farakást azonban nem szabad teljesen zárt helyre pakolni (kivéve, ha szárazon vásároltuk) mert így nem kap elég levegőt a megfelelő száradáshoz és befülled. Jó döntés, ha a tárolást a kertben oldjuk meg, a fát raklapokra tesszük és tető alá helyezzük.

4. Biztosítsuk a farakás megfelelő szellőzését!

A tűzifa tárolásakor fontos szempont a megfelelő szellőzés biztosítása. A fát nem szabad például közvetlenül a földre helyezni. A szellőzés mellett ezt azért is fontos betartani, hogy a fa a földből ne tudjon még több nedvességet magába szívni. Az egyenletes száradás és a korhadás elkerülése érdekében, a farakást a faltól körülbelül 15-20 centiméterrel arrébb érdemes elhelyezni.

Forrás: freepik.com

5. Figyeljünk oda a tároló elhelyezésére!

A száradási folyamatot azzal is elő tudjuk segíteni, hogyha odafigyelünk a tároló tájolására. Persze nem mindig van hely arra, hogy optimalizáljuk a döntést, de egy próbát érdemes tenni vele. Ha a tárolót sikerül déli irányban elhelyeznünk, akkor annál több napsugár éri majd a tűzifarakást, így annál könnyebben tud száradni.

Nem sikerült időben beszerezni a tűzifát? Létezik megoldás!

Mindannyiunkkal megeshet, hogy túl későn jut eszünkbe a tűzifa beszerzése. Ahogyan arról már szó esett, ideális esetben egy évvel előre vagy legalább már tavasszal érdemes megvásárolni a tüzelőanyagot, hogy a fűtési szezonra a fa nedvességtartalma az optimális értékre tudjon csökkenni. Azonban ilyet ritkán látni, a legtöbben az utolsó pillanatban kapunk a fejünkhöz. 

A jó hír, hogy a BioNova Hungary Kft.-nél néhány kattintás után, kályhakész állapotban azonnal be tudjuk szerezni a hideg időszakra szánt tűzifamennyiséget. Ez nem jelent mást, minthogy a minőségi tüzelőanyagot 25-33 cm-es hasábokban, előre felaprítva akár házhozszállítással tudjuk megrendelni.

Címkék#tűzifa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában