Frissen Fejérből

2022.09.04. 11:57

Egzotikus kultúrába nyerhettünk betekintést Fehérvár belvárosában

Az európaiak számára még mindig egzotikus és varázslatos India kultúrájába nyerhettünk betekintést szombaton este Túri Virág Réka odisszi táncosnő fellépése által.

FMH

Forrás: KIss A. Virág

Ablak egy tájra 1. – e címmel rendeztek estet egy új kulturális helyszínen, az Eleven térben Székesfehérvár belvárosában. A külföldi, távoli tájakat bemutató sorozat első alkalmának vendége az ismert és elismert odisszi táncosnő, Túri Virág Réka volt, aki oktat és rendszeresen fellép az Indiai Nagykövetségen, emellett saját tánccsoportot vezet és a Nemzeti Táncszínházban is többször szerepelt már. A táncművész először India egyik ősi táncának, az Orissza államból származó odisszinek az eredetéről beszélt Bokros Judit újságíró kérdéseire válaszolva. Megtudhattuk például, hogy ez a tánc először csak templomi keretek között létezett, kizárólag nők adhatták elő az istenség előtti tiszteletük jeléül. Később az odisszi kikerült a templomok falai közül, férfiak, az úgynevezett gotipuák táncolták, majd a 20. században, a tánc megújulása után már nők és férfiak is előadták közönség előtt – s ez így van a mai napig. A beszélgetés után bemutató követezett: Túri Virág Réka három gyönyörű, szakrális táncot adott elő a közönségnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában