Támogatás

2022.09.26. 17:00

A héten még beadható az igény barnaszénre

A rezsiköltségek esetleges további segítése érdekében a Belügyminisztérium az önkormányzatokon keresztül országos felmérést indított, amely szeptember végén zárul.

Borsányi Bea

Forrás: Pexels

A minisztérium azt szeretné felmérni, hogy egy-egy településen hány háztartásban van széntüzelésre alkalmas fűtőberendezés, és ezek mekkora mennyiségű barnakőszenet igényelnének. A felmérés kizárólag a lakossági igények megismerését szolgálja és nem jelent későbbi automatikus támogatást. Az egy háztartás által bejelenthető maximális barnakőszén igény legfeljebb a következő fűtési szezonban várhatóan felhasznált tüzelőanyag mennyisége lehet. Az önkormányzatok holnapjukon hívták fel a figyelmet a lehetőségre, a bejelentéshez szükséges nyomtatványt is onnan lehet letölteni. Az igény természetesen személyesen is bejelenthető a települések polgármesteri hivatalaiban. A határidő hivatalonként változó, de legkésőbb szeptember 30.

A feol megkeresett néhány megyei önkormányzatot és megkérdezte, érkeztek-e be igények? Sztányi István, Vértesboglár polgármestere válaszában elmondta, a faluban nincs már olyan lakos, aki szénnel fűtene, jellemzően fával, vagy gázzal működnek a boglári háztartások kazánjai. Ennek megfelelően igénybejelentés sem érkezett az önkormányzathoz. Egyúttal arról is tájékozatott, hogy az önkormányzat tervezi a helyi szociális rendeletet módosítását, hogy pénzbeli támogatást nyújthassanak azoknak, akik nem férnek bele a szociális tűzifa igénylők körébe, ám segítségre szorulnak. 

Csókakőn az elmúlt héten 550 háztartásba juttatták el az igénylőlapot, de a lehetőségről az önkormányzat honlapján és közösségi oldalán is értesítették a lakosokat. Eddig egyetlen igény sem érkezett – tájékoztatta a feol-t Fűrész György, polgármester, aki hozzátette, nincs tudomása arról, hogy valaki még mindig kizárólag csak szénnel fűtene, de vegyestüzelésű kazánok jócskán akadnak a csókakői háztartásokban. A településen szeptember 30-ig lehet igényt bejelenteni. 

Gyúrón szintén az önkormányzat honlapján, illetve közösségi oldalán értesítettek mindenkit a lehetőségről. A faluban viszont többen is leadták az igényt, amit még szeptember 30-ig lehet megtenni. Sárkeszin az önkormányzat holnapjának nyomtatványok című menüpontja alá került a letölthető igénybejelentő, amelyet szeptember 30-ig kell a hivatalba visszajuttatni személyesen, vagy postai úton. Kőhegyi László polgármester szerint a gázár csökkentésének elérése jobban megmozgatta az embereket a faluban, mint a barnakőszén, így hozzájuk sem érkezett bejelentés. Iváncsán sincs olyan, aki kifejezetten szénnel fűtene, mégis akadtak néhányan, akik beadták az igényt. Molnár Tibor polgármester úgy véli, ők a gáz kiváltására használnának szenet. A határidő itt szeptember 29., csakúgy, mint Zámolyon, ahol eddig összesen két ember adta le az igényét. Az igénylőlapot a zamoly.hu oldalról lehet letölteni. A több mint tízezer lakosú városban, Bicskén ugyancsak szeptember 29-ig lehet bejelenteni a barnaszén igényt. Az önkormányzat tájékoztatása szerint eddig mintegy húszan éltek a lehetőséggel.

Az igénybejelentésre a héten tehát még van idő, ám fontos hangsúlyozni, egyelőre csak felmérés zajlik, arról egyelőre nincs szó, hogy a beadott igények után jár barnaszén támogatás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában