Ünnep

2022.08.18. 09:32

A Szent Korona másolata Kisapostagra, majd Dunaújvárosba érkezik

Az idei évben az augusztus 20-i ünnepség ismét különleges meglepetéssel fog szolgálni a község lakói számára.

duol.hu

Forrás: duol.hu

Most a magyar államiság jelképe, legbecsesebb kincsünk, történelmünk szimbólumának, a Szent Koronának egyik másolata fogja emelni az ünnep fényét – tájékoztatta a duol.hu szerkesztőségét Baranyi-Kásás Margit, aki tevékenyen részt vett a koronamásolat kiállításának megszervezésében.

A Szent Korona több, mint ezeréves történetét Szent István királytól szinte minden magyar ember és iskolás gyerek ismeri. Tudjuk, hogy a Szent Korona beavató korona volt, azaz koronázáskor csak felszentelés végett helyezték az uralkodó fejére, egyebekkor nem ezt viselte. Jog szerint a magyar királyok törvényesen csak akkor uralkodhattak, ha a Szent Koronával koronázták meg őket jeles ünnepnapon. A fejükre a mindenkori esztergomi érsek helyezte azt. Ismert koronázó városokban történt a ceremónia, mint Székesfehérvár, Visegrád, Pozsony, Buda – az aktuális történelmi helyzet szerint. Utoljára 1916-ban Budapesten, a Mátyás templomban volt ilyen esemény, mikor IV. Károly királyt koronázták meg.

Tanultuk a megkoronázott királyok sorát, a Szent Korona kalandos elrablásait, visszaszerzéseit, a harcok-háborúk előli menekítéseket. A királykoronázásokon kívül a Szent Koronát nem láthatta senki, elzárt ládában tartották, koronaőrök vigyázták. Korabeli rajzok és leírások maradtak fenn, a fényképezést csak később találták fel. 

A II. világháború végén a koronaőrök menekítették a Szent Koronát, amely végül is az USA-ba került. 30 évnyi távollét után, 1978. Vízkereszt napján az amerikai nép visszaszolgáltatta a magyar népnek azzal a feltétellel, hogy a Szent Koronát és a koronaékszereket nyilvánosan állítsák ki. Szakértői vizsgálatok után a Nemzeti Múzeumban, majd 2000. augusztus 20-tól az Országház Kupolatermében - szigorú őrizet mellett – a nagyközönség számára is láthatóvá vált. Bizonyára sokan megnézték, vagy ezután tervezik.  Biztonsági okokból a kordonokon kívülről, elég messziről lehet csak csodálni, golyóálló üvegen keresztül. Hogy több, mint ezer éves, sérülékeny állaga ne romoljon, csökkentett a világítás, tehát nem látható abban a teljes pompában, mint a képeken.

Több ötvös- vagy keramikus művész is készített számozott korona-másolatot, ezek nagyobb része magántulajdonban van.

Nem így a hiteles vagy művészi Szent Korona másolatoknál. A Budai Vár Szent István terme előtt közvetlen közelről tanulmányozhatunk egy Szent Korona másolatot. De több ikonikus helyen is láthatunk ilyeneket pl. az Esztergomi Bazilikában, Pécsen a Csontváry Múzeumban, a Székesfehérvári Városházán (jelenleg a Királyok és szentek kiállításnak átadva). Több ötvös- vagy keramikus művész is készített számozott korona-másolatot, ezek nagyobb része magántulajdonban van.

A Kisapostagon kiállítandó Szent Korona másolatot Vesztergám Miklós tárogatóművész ajánlotta fel a nemzeti ünnepünk alkalmából, akinek több könyve is megjelent ebben a témában. 

 

A Korona-másolat augusztus 20-án délután 3 órától tekinthető meg a Kisapostagi Evangélikus templomban az 5 órakor kezdődő ünnepség végéig, majd a rákövetkező vasárnap, 21-én a 9 órakor kezdődő istentiszteleten ugyanitt. Dunaújvárosban az evangélikus templomban is megcsodálhatjuk meg a Szent korona másolatát a 11 órai istentisztelet alkalmával.

 

A közösség szeretettel hívja és várja az érdeklődőket. Használják ki ezt az egyszeri lehetőséget és vigyék el gyermekeiket, unokáikat, hogy szemtől szemben láthassák ezt a csodás alkotást, hiszen majdnem olyan különleges élmény, mint az igazi Szent Koronával történő találkozás.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában