Frissen Fejérből

2022.07.23. 20:05

Vadból, sertésből és marhából készültek ízletes főételek a sárosdi falunapon

Már kora délelőttől rotyogtak az ételek a sárosdi művelődési ház udvarán felállított bográcsokban. Idén már oly sokan jelentkeztek a XI. alkalommal megrendezett főzőversenyre, hogy kis túlzással egymást érték a gasztronómiai különlegességek előállítására vállalkozó csapatok. A legfinomabb étkek készítői értékes nyereményekkel tértek haza.

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Igazi megmentőként funkcionáltak a sárosdi művelődési ház udvarán dús lombkoronát növesztett fák, ugyanis a közel 40 fokos hőségben idén 40 csapat vállalkozott arra, hogy a falunap részeként immár XI. alkalommal megrendezett Bartha Józsefné Éva főzőversenyen valami igazán különleges és ízletes húsételt állítson elő.

A verseny névadója több évtizeden át volt a helyi óvoda szakácsnője, generációk emlékeiben élhetnek az általa készített ízletes ételek. Bartha Józsefné Éva emlékének minden évben főzőversennyel adózik a település apraja-nagyja. Idén sem volt ez másképp. A versenyre minden eddiginél több csapat nevezett, azt pedig, hogy ki, milyen húsból főzött, sorsolással döntötték el.

A különleges raguk és pörköltek sokaságát természetesen ezúttal is zsűrizték, a feladatot – szokásokhoz hűen – a névadó öt gyermeke, a Bartha-fivérek vállalták magukra, kiknek munkáját egy mesterszakács mellett a település polgármestere, Dunkl Gergely is segítette. A főzésre vállalkozó csapatok megdolgoztatták a zsűrit, a finomabbnál-finomabb ételek kiválasztása kicsit sem bizonyult könnyű feladatnak.

– Évről évre nagyon nehéz választani, nagyon jól összeszokott csapatok főznek. – mondta Bartha Tamás, a zsűri egyik tagja. – Öten vagyunk testvérek, mindegyikünknek megvan a maga szájíze, de úgy gondolom, hogy mindenki szívét-lelkét beletette a főzésbe és a verseny megszervezésébe is. Mindig jön velünk egy mesterszakács is, aki szakmai szempontból is segít meghozni a döntést. Az első helyezett nem volt kérdés számunkra, mind az öten egyetértettünk abban, ki legyen a győztes.

A kóstolók értékelése alapján a legszebb főzőhely díját az Őrült horgászok csapata érdekelte ki. A főzőverseny bronzérmese a Boszorkány csapat lett, míg a képzeletbeli dobogó második fokára a sárosdi óvoda dolgozói alkotta csapat állhatott fel. A zsűri döntése alapján első helyen végzett a Tímár team névre keresztelt négyfős csapat, akik vadhúsból készítettek nokedlival tálalt majorannás-tejfölös-fokhagymás ragut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában