Frissen Fejérből

2022.07.02. 19:10

Királyi szerelem az Országalmánál (videó)

Miért találkozott III. Béla és Barbarossa Frigyes óriási bábja a város szívében?

Tihanyi Tamás

Barbarossa Frigyes óriásbábja

Forrás: Nagy Norbert / FMH

A heves vérmérsékletű Frigyes német-római császár, azaz Rőtszakállú (Barbarossa) Frigyes a német történelmi emlékezet legendás alakja. Két keresztes hadjáratban vett részt, sok csatát vívott Itáliában is erős hadserege élén, amelynek gerincét kiválóan felszerelt és jól képzett lovagok alkották. Barbarossát 1152-ben német királlyá, három év múlva császárrá koronázták.  

Szabó Miklós Bence, a királyi kikiáltó
Forrás: Nagy Norbert / FMH

Szombaton délután a székesfehérvári Országalmánál a királyi kikiáltó, Szabó Miklós Bence az árnyékot kereső érdeklődőknek elmesélte, miért magasodik III. Béla óriásbábja mellett Frigyes megidézett alakja. A jelenlévők egy korabeli kézfogónak is tanúi lehettek, amikor láthatták, miként Barbarossa legidősebb fia, VI. Frigyes sváb gróf eljegyzi III. Béla lányát, Konstanciát. A teljes illúzióról az udvari zenészek, a Fiori Musicali Együttes tagjai gondoskodtak. 

A kézfogó VI. Frigyes sváb gróf és Konstancia között
Forrás: Nagy Norbert / FMH

Székesfehérváron tavaly fogant meg az ötlet, hogy a megyeszékhely egy óriási bábut ajándékozzon testvérvárosának, Schwäbisch Gmündnek abból az alkalomból, hogy a németországi városban rövidesen vendégül látják Fehérvár küldöttségét, az Alba Regia Táncegyüttest és sportegyesületeink fiataljait. 

A városok 1991-ben kötöttek testvérvárosi szerződést, majd számos területen tartósnak és gyümölcsözőnek bizonyuló együttműködést építettek ki. A Frigyest ábrázoló óriásbáb egy hét múlva elköszön Székesfehérvártól, de a többi királyi bábut rövidesen – két év szünet után – viszontláthatjuk az augusztusi Királyi Napokon.

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában