Lyukas Fazék Fesztivál

2022.07.13. 07:10

A legfinomabb pitéje címért ment a harc Lepsényben

A hétvégén megrendezett XI. Lyukas Fazék Fesztiválon székelykáposztát kellett elkészítenie a benevezett csapatoknak, szabadon választott alapanyagokból. A zsűri az íz, illat, állag, szervírozás és összbenyomás alapján hozta meg döntéseit.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Az I. hely a Nyerő Páros csapatáé lett, amit maximális pontszámmal szereztek meg. Jutalmuk a legnagyobb lyukas fazék volt, telis-tele ajándékokkal. A II. helyezett a Konyhatündérek és a III. helyezett Soma-Bait Team csapata lett, akik szintén jutalomban részesültek.

Az időközben elkezdődött pitesütő versenyen hat süteménnyel neveztek a lepsényi és a mezőszentgyörgyi sütő virtuózok. Amik kisültek: túrós pite lyukas fazék feltéttel, mákos-cukkinis ízű, klasszikus meggyes, almás, fahéjas és meggyes-málnás ízesítésű. Tímár Zoltán és Nagy Tünde meggyespitéjét ítélték az idei legjobbnak. A páros nem először indult a pitesütő versenyen, de győzniük ez idáig még nem sikerült.

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

“Lepsény legrondább, leglyukasabb fazeka” cím tulajdonosa Szabó Attiláné lett. A  fazekat – rondasága okán – a zsűri örökre kivonta a forgalomból. A rendezvény folyamán a fazék még egyszer főszereplővé vált. A két nap fellépői aláírásukkal emelték a fazék “értékét”, így idén már a harmadik dedikált fazék került a rendezők birtokába, amelyet később jótékonysági célokra szeretnének majd felhasználni.

Az egy év múlva esedékes fesztiválig mindenkinek van lehetősége készülni: új piterecepttel, és idő is van egy újabb ronda, lyukas fazekat találni valahol a háztájiban.

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában