Ugyanott él, ahol született

2022.06.10. 09:35

Születésnapján köszöntötték a 90 éves Végh Ferencné Éva nénit

Végh Ferencné, vagy ahogy a környéken mindenki ismeri, Éva néni tősgyökeres maroshegyi. A 90. életévét a héten töltötte be, a kor azonban cseppet sem töri le: kitörő lelkesedéssel mesélt életéről, mindennapjairól.

ÖKK

Forrás: Varju Zoltán Mihály

Végh Ferencné Éva néni abban a Brassói utcai házban éli mindennapjait, ahol 90 évvel ezelőtt meglátta a napvilágot. A hölgy évtizedeken keresztül ápolta idős, beteg szüleit, mellette felnevelte két gyerekét és vezette a háztartást. Az áldozatos munkával eltöltött évek alatt számtalan érdekes dologba fogott bele: nyulakat és selyemhernyókat tartott, megtanult varrni, továbbá legnagyobb szenvedélyének, a kertészetnek is hódolt. A kert és a virágok szeretete a mai napig kitölti Éva néni mindennapjait. Az utcafront felőli, valamint a ház mögötti kertet is precízen rendben tartja, ahogy fogalmazott, ez az ő birodalma.

Forrás: Varju Zoltán Mihály

Pozitív életszemléletének és kitartásának köszönhetően szív- és térdműtétekből is sikerrel felépült. Mindenkinek, de legfőképpen az idősebb korosztálynak üzeni: mozogni, mozogni, mozogni. Éva néni ugyanis már nyugdíjasként, 70 éves korában kezdett el nyugdíjas tornára járni néhány kortársával, ami jelentősen javította az egészségügyi állapotát. Jó szívvel idézi fel, hogy a tornatársai valóságos bált rendeztek számára a 80. születésnapján. Két lábtörés miatt a tornát már limitáltan űzi, de meggyőződése, hogy a mozgás rengeteg fájdalomtól megkímélte.

Forrás: Varju Zoltán Mihály

Miután Éva néni születése óta Maroshegyen él, szívén viseli a város és a városrész sorsát. Mint elmondta, nagyon szereti Székesfehérvárt, folyamatosan követi a város fejlődését. Családja kérésére 90 éves életútját összefoglalta, leírta, megőrizve az emlékeket az utókornak.

Éva nénit 90. születésnapja alkalmából Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője köszöntötte, valamint adta át számára a miniszterelnöki köszöntőlevelet és a város ajándékait.

Forrás: Varju Zoltán Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában