Tabajdi levendula

2022.06.30. 09:34

Szedd magad! - levendula a parókián

A református parókián első ízben hírelték meg kis körben, hogy szedhető és hazavihető ez az újra nagy divatba jött kedves növény.

Zsohár Melinda

Saját kezű szüret az illatos virágból Tordason

Forrás: Zsirka László

Zsirka László nagytiszteletű úr felesége, Fodor Zsuzsanna tiszteletesné asszony kedves virága a levendula, szeretett volna többet is ültetni belőle. Tartozik ehhez még egy történet: a köztiszteletben álló református családfő, Somogyi Dezső felesége, Magdolna olyannyira szerette a levendulát, hogy tekintélyes méretű levendula-ültetvényt hozott létre a szőlőhegyükön. Sok a dolog azonban e pompás lilasággal, Magdolnáék számos tövet kiszedtek, maradt bőven még, s ez örömére szolgált a tiszteleteséknek is. Kaptak belőle.

Zsuzsanna asszony a parókia előkertjébe és az udvarra is áttelepítette a levendulákat, gondozta, metszette őket, ám a teljes virágba borulásuk után tanakodóba esett: mi legyen velük? Móri Éva és Bárányos Márta presbiterek segítségével hírül adták, hogy Szedd magad! keretén belül saját kezűleg leszüretelhetik, s elvihetik a  csokrukat haza, akiknek jut belőle. Nem vesztek össze rajta. Második hete metszik az illatos-virágos szálakat, papírzacskóba teszik, vagy szalaggal átkötve ajándékozzák tovább, esetleg rejtik el a fehérneműs fiókba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában