Gyönyörű lett a virágmező

2022.05.03. 20:00

Vannak, akik nem is szednek virágot, csak fényképezkednek a nagyvenyimi tulipánkertben

A településen működő kertészet, ahol almát, cseresznyét, málnát és bodzát is termesztenek, csatlakozott a tulipánkertek sorába. Csizmadia Györggyel, a kertészet tulajdonosával beszélgettünk.

DH

A tulipánkert egy tavaszi „nyitórendezvény”, sok kisgyerekes család érkezik

Forrás: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Kezdetek

– Körülbelül öt évvel ezelőtt Hollandiában egy hatalmas tulipánmező látványa rendkívül inspiráló volt számunkra, majd később lehetőség adódott arra, hogy bekapcsolódjunk a tulipánkert-hálózatba. A Covid alatt jellemző lett, hogy nemcsak azért jöttek ki az emberek, hogy szedjenek valamit, hanem azért is, mert szerettek volna egy kis időt eltölteni a szabadban. Például volt olyan nagyszülő, aki minden hétvégén másik unokájával érkezett hozzánk az almaszezonban.

Természetes ellenfelek

– Nyilván vannak nehézségek, a húsvét erős lett volna, ha kinyílik a tulipán, de az idei hűvös időjárás miatt később borultak virágba. A fajták kiválasztásánál volt egy elképzelésünk, hogy milyen lesz az összhatás, ha kinyílnak majd az ágyások. További ellenféllel kellett szembenéznünk, vélhetően a vakondról van szó, amely elkezdte ki­enni az édes hagymákat.

Séta a kertben

– A tematika az, hogy elindul a látogató egy sétára a kertben, a virágzó almaültetvény sorainak végében is vannak felvezető tulipánágyások. Miután ott elhaladt, szembetalálja magát a nagy ágyással. Van, aki nem is szed virágot, csak bejön és fotózkodik a tulipánokkal. Olyan különleges fajták vannak, mint például az Armani, amely mélybordó színű tulipán, fehér szegéllyel, vagy a Gavota, mely bordó és sárga a szegélye, vagy a Leen Van Der Mark, amely alapvetően piros és fehér a szegélye, a Carnaval de Nice szintén piros, fehér szegéllyel, ennek erezett a mintája. Különleges még a Dynasty, mely fehér-rózsaszín, ennek a fajtának az az érdekessége, hogy amikor kinyílik, nem klasszikus tulipánformája van, hanem kicsit a liliomra hasonlít. Összesen 30 ezer hagymát vásároltunk, mindegyik Hollandiából érkezett.

Fogadtatás

– A korábbi évek tapasztalata az volt, hogy a központi kertben tízezer látogató volt egy év alatt, a legkisebb kertben is kétezer. Én arra számítok, hogy két-háromezren kijönnek hozzánk, van nálunk ugrálóvár, amit ingyenesen használhatnak a gyerekek, ezért sok kisgyerekes család érkezik. A későbbiekben szeretnénk pihenőpadokat, büfét kialakítani.

Arcukat adják

– Nemcsak a közvetlen környékről érkeznek hozzánk, hanem például Dél-Pestről, Pécelről, Maglódról, Ráckevéről is jönnek érdeklődők. Azt gondolom, összességében az ilyen kezdeményezések jók és eredményesek, nyilván a nyár túlzsúfolt időszak programok tekintetében, a tulipánkert egy tavaszi „nyitó­rendezvény”, amely ilyenkor kínál kikapcsolódási lehetőséget. Fontos dolog a mi szempontunkból, hogy mi adjuk az arcunkat a terményeinkhez, lehet az bármelyik zöldség vagy gyümölcs, amit itt lehet megvásárolni vagy szedni. Nagyon is érvényes az a szlogen, hogy mindig azt kell ennünk, aminek szezonja van. Értem, hogy van dinnye karácsonykor és marokkói eper márciusban, de nem véletlenül más az ízviláguk. Nekünk a kertészetet illetően a túlélést a helyi piac jelenti, ugyan a cseresznyében olyan extra exportminőséget csinálunk, hogy az elmegy például Ausztriába, Budapestre vagy Lengyelországba, de itt is van lehetőség Szedd magad!-ra. Minden termékünk helyi ellátást jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában