A konyhában is népszerű csodaszer

2022.05.13. 16:00

Szörpöt, süteményt, lekvárt és fagylaltot is készíthetünk levendulából

A levendula hamarosan virágzik, az egyre népszerűbb gyógynövényt sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában az ételek, italok készítésénél is.

Veszprémi Napló

A levendulamezők látványa is megnyugtató, de ha kicsi a kert, néhány tő is ellátja a családot jó pár liter szörp elkészítéséhez elegendő mennyiségű virággal

Forrás: Tóth B. Zsuzsa

A levendulamezők látványa is megnyugtató, de ha kicsi a kert, néhány tő is ellátja a családot jó pár liter szörp elkészítéséhez elegendő mennyiségű virággal

Forras: Tóth B. Zsuzsa

A levendulavirágból tehetünk a száraz kekszek tésztájába, keverhetjük lekvárba, csokoládés krémekbe, fagylaltba, és szörpöt is készíthetünk belőle. Ahhoz a levendulát áztassuk citromsavas vízbe, tehetünk mellé citromkarikákat is, és ízlés szerint édesítsük. Egykét napig hagyjuk állni, majd szűrjük le. 

Ugyanígy készíthetünk szörpöt bodzából és akácvirágból is. Érdekes ízeket kapunk, ha a virágok mellé teszünk menta- vagy citromfűágat, esetleg mindkettőt. Jégkockával, vízzel hígítva remek nyári limonádét állíthatunk össze. Kerülhet bele narancskarika, áfonya is. A bátortalanabbaknak átadunk egy szörpreceptet. Nagyjából tíz deka friss levendulavirághoz adjunk egy kiló cukrot, egy liter vizet, 2 biocitromot, 1 evőkanál citromsavat. 

A levendulavirágot tegyük a cukorral együtt hideg vízbe (legjobb a szűrt vagy forralt és visszahűtött víz), és hűvös helyen hagyjuk egy-két napig ázni. Időnként keverjük meg, hogy a virágok a víz alá kerüljenek, illetve a cukor feloldódjon. Másnap adjuk a citromkarikákat és a citromsavat a cukros, levendulás vízhez, és kezdjük el felforralni. 

Ha felforrt, szűrjük üvegekbe a szörpöt, majd zárjuk le, pár pillanatra állítsuk fejre mindegyiket, majd száraz dunsztban (takarókba csavarva) hagyjuk kihűlni. A citromsav és a dunsztolás tartósít, nincs szükség tartósítószerre. A levendulaszörp végleges színe függ a levendula fajtájától is. A fenti recept szerint készülő levendulaszörp a rózsaszín valamelyik szép árnyalatával fog megörvendeztetni bennünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában