Túl a képességek határán

2022.05.23. 13:00

Ocelka Róbert: A mozgás maga az élet, amire szükségem van

Először rendezték meg az Akadályok nélkül érzékenyítő sportnapot a Csónakázó-tónál. A kezdeményezés nagykövetével, a tokiói paralimpikon, látássérült kerékpárossal, Ocelka Róberttel volt alkalmam beszélgetni.

Kecskés Zoltán

Az akarat diadala – Ocelka Róbert (balra) és pilótája, Nagy Gergely a tokiói paralimpiáig „tekert”

Forrás: MPB

A sportnap egyedülálló módon kívánt átfogó képet adni a különféle fogyatékossággal élő, főként a látássérült emberek életéből. A hagyományteremtő szándékkal rendezett esemény párját ritkította a maga nemében: lehetőséget adott az egészségben élő érdeklődők számára, hogy megtapasztalják, miként lehet bekötött szemmel sportolni, számítógépet használni, vagy éppen vakvezető kutyával és tandemkerékpárral közlekedni. És ha már tandembicikli… 

A kezdeményezés nagyköveteként vett részt a sportnapon Ocelka Róbert, aki nem is oly régen megvalósította álmát: egyedüli látássérültként képviselte hazánkat a tokiói paralimpián, pilótája, Nagy Gergely oldalán. – Jártam már Székesfehérváron, s nagyon szeretem ezt a várost. Az országos csúcsomat is itt úsztam 400 méteren. Köszönöm a meghívást Lengyel Zsófinak, aki az érzékenyítés élharcosaként meghívott a rendezvényre. Hihetetlen munkát végez és sokat tesz az integrációért, hogy az a bizonyos szakadék megszűnjön az ép és a fogyatékossággal élők között – kezdte beszélgetésünket Ocelka Róbert, aki elsődlegesen sportteljesítményével igyekszik felhívni magára és a problémára a figyelmet. 

Mint mondja, az országot járva azt tapasztalta, hogy kevés a hasonló kezdeményezés, Székesfehérvár ebben is élen jár országos szinten – teszi hozzá. – Sokszor nem értem, hogy a többségi társadalom, az egészségben élők miért olyan távolságtartók velünk szemben, és miért ijednek meg, ha egy fehér botos embert látnak az utcán. Pedig nem kell nagyobb segítség számunkra, mint mikor a szülők a néhány éves gyermeküket kísérik át a zebrán. Az ilyen rendezvények segíthetnek, esélyt teremthetnek a jobb életre, hogy megtehessünk egy apró, de annál nagyobb lépést a helyes irányba – magyarázza a paralimpikon, aki születése óta gyengénlátó, majd később ez tovább romlott: mára a jobb szemére teljesen vak, bal szemével alaklátó, foltokat, színeket érzékel, de a teret nem, így például egy padkában is könnyen megbotolhat. 

A beszélgetésünket ekkor egy kis feszélyezettség jellemezte, érezhetően nehéz volt beszélnie erről, ugyanakkor nyitott volt, és azt is elárulta nekem, hogy egy szem kisfia, hála Istennek, jól lát, semmilyen problémával nem küzd – fejét ekkor némileg az ég felé emelte. Magabiztossága akkor jött elő, amikor riói élményeire és a sportra kanyarodtunk rá. Triatlonistaként kezdte, majd látássérült parakerékpárosként folytatta pályafutását és ért fel a csúcsra. – Beteljesítettem az álmomat: a látássérült parasportolók közül egyedüliként én képviselhettem Magyarországot. A büszkeség mellett ez nagy terhet is jelentett, hiszen megmutatta a szomorú valóságot, hogy milyen kevés látássérült sportoló van Magyarországon. 

Amikor elkezdtem komolyabban edzeni az 1990-es években, még kevés klub volt, ami nyitott volt a befogadásra. Azóta már több kapu is megnyílt előttünk, de még így is szükség lenne további lehetőségekre, hogy a fogyatékossággal élők megmutathassák magukat. Az én példám is jól mutatja, hogy bár nehéz így sportolni, és pilótára szorulok, de ilyen állapotban is lehet sikereket elérni, mind a versenyzésben, mind a civil életben. Azt üzenném társaimnak, hogy ne adják fel, és sportoljanak. A mozgás maga az élet. Mindegy, hogy ezt versenyszerűen vagy szabadidős tevékenységként űzöd, lényegtelen… Általa megtanulsz küzdeni és boldogan élni – zárta gondolatait Ocelka Róbert, aki megígérte, amint lehetősége lesz, visszatér segítőjével, Dáva Ivánnal a királyok városába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában