Frissen Fejérből

2022.05.08. 13:24

Királyi Desszertverseny: az Andreas rex és a Fehérvár pecsétje lett a befutó

A közönség ízlését tükrözi a végeredmény az első alkalommal megrendezett Királyi Desszertversenyen, hiszen a zsűri ezúttal nem szakértőkből, hanem több száz civil jelentkezőből állt.

Borsányi Bea

Forrás: Simon Erika / ÖKK

Kilenc nevező tizenhárom féle alkotással készült a Királyi Desszertversenyre, melynek kóstolással egybekötött zsűrizését szombaton tartották a Hiemer-ház Báltermében. A zsűri tagjai azon fehérváriak közül kerültek ki, akik előzetesen kitöltötték a Székesfehérvári Turisztikai Kft. Aranybulla-kvízét. A megmérettetésbe a városban ismert cukrászdákon kívül a Deák Ferenc kereskedelmi és vendáglátóipari szakiskola növendékei is beszálltak. A kiírás olyan sütemény megalkotását várta a nevezőktől, amelyek királyiak, az ünnepi asztalok részei lehetnek és olyan alapanyagokból készülnek, amelyek már a 13. századi Magyarországon is jó eséllyel megtalálhatók voltak. A versenyt ugyanis az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója hívta életre.

A kóstolóasztalra került desszertek az Andreas rex, Arany Álom, Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Arany szilva, Aranybulla, Gertrúdis, Király meggyes, Országalmás, Hét pecsét, Nobilis lex, Csúcsos-hegy és 1222 Kcal neveket kapták készítőiktől. A falatnyi kockára vágott sütemények közül, amelyeket szombaton délelőtt úgy kóstolhattak az alkalmi zsűri tagjai, hogy semmit nem tudtak róluk, végül a fehérvári Krém Cukrászda Andreas rex elnevezésű alkotása kapta az első díjat, amelyet Végh József álmodott meg. A leglátványosabb süteménynek a Fehérvár pecsétje fantázianevű alkotást választották, melyet Szabari Éva és a Torta Palota alkotott. 

- Az Andreas rex egy szedres-mogyorós sütemény: tejszínes mousse csokival, mogyoró pralinével, szeder és otelló must krémmel. Olyan édesség, ami teljes mértékben beleillik a cukrászdánk francia típusú desszertjeinek a sorába – mondta Végh József, az édesség megalkotója, a cukrászda műhelyének vezetője, akitől azt is megtudtuk, a süteményt várhatóan a jövő hét végétől mindenki megkóstolhatja a Krém cukrászdákban. 

A másik győztes, a Fehérvár pecsétje egy maracujás-csokoládés alkotás, amely – ahogy azt Szabari Éva megfogalmazta – mennyei finomság. A sütemények kedvelői hamarosan ezt is megízlelhetik, az újdonság természetesen bekerül a Torta Palota kínálatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában