Andreas rex

2022.05.22. 07:00

II. András is megkóstolhatta volna a Királyi desszertverseny győztes sütijét

A Királyi desszertversenyen a civil kóstolók döntöttek: az Andreas rex nevű alkotás lett a befutó, amely elsősorban megálmodója, Végh József mestercukrász ízlését tükrözi.

Baráth Eszter

Végh József olyan édességet készített, amelynek alkotóelemei II. András korában is léteztek

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A Királyi desszertversenyt az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából rendezték meg, így Végh Józsefnek, a székesfehérvári Krém cukrászda mestercukrászának is egyértelmű célja volt, hogy az eseménynek és a kornak megfelelő desszertet kreáljon.

Egy új édesség megalkotásánál általában a kereslet és a vendégek igénye a meghatározó, egy tematikus versenynél viszont más a helyzet:

– Adott egy feladat, egy témakör, és az ember a köré próbál először kitalálni egy süteményt, egy formát és ízeket – emelte ki Végh József. Mint mondta, számára a versenyre nevezett desszert létrehozása során az elsődleges vezérfonal az volt, hogy milyen gyümölcsök, milyen magvak lehettek abban a korban.

– Ennek megfelelően igyekeztem kicsit korhűre formálni a süteményt. Ilyenkor az ember utánajár, hogy miket ettek abban az időben, mi kerülhetett az asztalukra. Természetesen abban a formában általában már nem akarjuk megvalósítani, mert az a mai kor ízlésének már nem megfelelő. Ezért próbáltuk ezt is a régivel ötvözve modern köntösbe öltöztetni – mondta a cukrászmester a díjnyertes, Andreas rex elnevezésű süteménnyel kapcsolatban.

Végh József olyan édességet készített, amelynek alkotóelemei II. András korában is léteztek
Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Egy új desszert létrehozása nem egyszerű feladat, és bár a cukrászda műhelyében csapatmunka folyik, az újdonságokat alapvetően Végh József alkotja meg, de mint mondta, örülne, ha a rengeteg munka mellett a többiek is bele tudnának folyni.

– Egy új sütemény bevezetése nem úgy működik, hogy gyorsan kitalálunk valamit, hanem azt finomítgatni kell. Van olyan is, amikor elsőre sikerül, de ez a ritkább eset – fogalmazott a mestercukrász.

Az Andreas rex megalkotása Végh József szerint, mondhatni, gyorsabban ment, mint általában, bár ehhez nagyban hozzájárult, hogy a királyi desszertben megjelenő ízek már régóta foglalkoztatták az alkotót. A mogyoró és a szeder párosításával már egyszer próbálkozott a mestercukrász, de akkor nem jött össze. A desszertverseny eredménye viszont azt mutatja, érdemes volt újra próbálkozni ezekkel az ízekkel.

A desszert neve, mondhatni, magától értetődő volt. Mivel a versenyt a II. András által kiadott Aranybulla évfordulójának alkalmából tartották, úgy döntöttek, a sütemény az Andreas rex, tehát az András király nevet viseli majd. Laikusként sokan azt gondolhatjuk, hogy egy desszertverseny esetén az ízek és a megjelenés számít, az elnevezésnek pedig nincs különösebb jelentősége. Ezzel szemben viszont a tapasztalt cukrászmester szerint egy jól választott név nagyban hozzájárulhat akár az első hely eléréséhez. Végh József elmondta, a kreáció elsősorban az ő ízlését tükrözi.

– Édesanyám mindig nagyon sok szedret termesztett otthon, amelyet mindig nagyon szerettem, a mogyorót úgyszintén. Ennél a desszertnél nem a vásárlók igénye volt a meghatározó, hanem inkább a korhűség – mesélte a mestercukrász. Az interneten végzett kutatómunkájával pedig arra jutott, hogy az általa kedvelt szeder és mogyoró már az 1200-as években is az asztalokon lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában