Frissen Fejérből

2022.05.08. 13:44

A sör elfogyott, a korsó összetört - Elbúcsúztak Fehérvártól a végzős Geósok

Selmecbánya mintegy kétszáz kilométerre fekszik Fehérvártól, ám a selmeci diákhagyományok, melyek gyökerei a 18. századra nyúlnak vissza, városunkban is élnek. Szombaton a valétálók énekétől volt hangos a város.

Borsányi Bea

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakának valétáló, azaz végzős hallgatóinak felvonulását tartották szombaton. A diákok az intézet Pirosalma utcai épületéből indultak és a városon, a selmeci diákhagyományoknak megfelelően végigvonulva, a Szent II. János Pál pápa térre érkeztek. Az úton a fáklyát tartó balekok, az úgynevezett kohlenbrennerek sorfala között mentek, a menet elején vitték Magyarország és az intézmény zászlaját, amit a szalamander és a májusfa követett. A végzősök után a volt hallgatók, az „öreg geósok” – a veteranissimusok -, a tanári kar és a vendégek csoportja vonult.

A Bazilika előtti téren Cser-Palkovics András, polgármester, valamint Engler Péter főiskolai docens búcsúztatta a végzős hallgatókat. Utóbbi kiemelte, idén négy kerek évfordulót is ünnepelhet az iskola. Hatvan éve alapították a Geo elődjét, ami ötven évvel ezelőtt csatlakozott a Soproni Egyetemhez fehérvári telephellyel. Ugyancsak az ötvenedik lett volna a szombati valétálás, ami azonban a pandémia miatt csak az „ötven mínusz kettedik” volt. Ez persze korántsem szegte a búcsúzók kedvét, akik a beszédeket követően körbeálltak és a körbejáró évfolyamkorsóból – miközben a Ballag már a vén diák kezdetű dalt énekelték latinul - minden valétáns ivott egyet. Miután a korsó kiürült, a Valétaelnök a kövön összetörte, amiből mindenki hazavitt egy-egy darabot. Ezután a végzősöket az alsóbb évesek jelképesen kirúgták a városból. Az estet Valétabál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában