Csajos est

2022.05.20. 15:00

A hobbik fontossága a mindennapokban: előadás a Barátság moziban

A hétköznapi rohanásban sokszor elfeledkezünk saját magunkról, a mindennapos fáradtság miatt pedig nem jut időnk a hobbinkat gyakorolni, pedig lehet, hogy szükség lenne rá. A szabadidős tevékenységek fontosságáról Szűcs Izabella személyközpontú tanácsadó, neuropszichológiai szakpszichológus jelölt tartott előadást a Barátság mozi legutóbbi Csajos estjén.

Tóth Réka

A szakember szerint az életünk sok területén okozhat pozitív változásokat egy jó hobbi.

Forrás: Tóth Réka / feol.hu

A terápiák kilencven százaléka arról szól, hogy nem vagyunk jóban, nem tudunk minőségi időt tölteni magunkkal, ezáltal nehezebben kapcsolódunk másokhoz. Ez megnyilvánulhat abban, ha nincs párkapcsolatunk, ha a baráti kapcsolataink nem kielégítőek, vagy ha nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön. Ilyen esetekben mindig oda kell visszakanyarodni, hogy hogyan vagyunk önmagunkkal, mennyire szeretjük magunkat. 

A szakember szerint sok minden állhat az önszeretet útjában, kiemelkedően a szocializáció. Alapvetően nem arra vagyunk nevelve, hogy szeressük önmagunkat, hanem arra, hogy mindenekelőtt lássuk el a kötelességeinket, utána reméljünk minden mást. Erre remek példa az, ha például valaki használ határidőnaplót. Abba rendszerint előbb kerülnek bele a mindennapos feladataink, események, mint az öngondoskodásból végzett tevékenységek. – Ha pedig utolsó helyre kerülünk a saját listánkon, mit várunk másoktól, hova tegyenek?

Fontos megemlíteni azt is, hogy rettentő információáradatban élünk. Manapság minden most, egyszerre történik, és ennek az eredménye az, hogy félünk attól, hogy lemaradunk valamiről. Egy érdekes statisztika szerint a Time magazinban egy hét alatt több információ jelent meg, mint amennyit egy 18. századi ember egy élet alatt befogadott. 

Alapvetően az információszerzés szükséges volt a túlélésünkhöz az evolúciós fejlődésünk során, de mint egyéb dolgokat az életben, az információfogyasztást sem árt mértéktartással kezelni. Néhány elgondolkodtató statisztika is született a témában, például, hogy 16 és 24 éves kor között, 2022 áprilisában a nők átlagosan napi 8 órát töltöttek el aktív közösségi média-használattal, míg az 55 és 64 év közötti hölgyek napi 5-5,5 órát. 

A másik tényező, ami nagy mértékben hatással van a mai ember hétköznapjaira és szellemi működésére, az a munka és a multitasking. 

A munkában immateriális alapokra helyeződtunk, ami azt jelenti, hogy míg mondjuk a hetvenes években a fizikai erőnkkel, a biológiánkkal termeltük a GDP-t, manapság a tudatot, a pszichét, a személyiséget, a kreativitásunkat bocsátjuk áruba. Egy folyamatos önoptimalizációs körforgásban vagyunk benne, – hogyan osztjuk be az időnket, energiánkat, hogyan leszünk jobbak, hatékonyabbak –  ami hosszú távon kiégéshez vezethet. Más rutinban élünk, mint elődjeink, nincsenek befejezett munkafolyamatok, a szabadidő-munkaidő határ elmosódik, avagy megszűnik létezni.

A multitasking azt jelenti, hogy két adott tevékenységbe van bevonódva a kognitív funkciónk, vagyis a figyelmünket egyszerre próbáljuk két dolgon tartani. Alapvetően a multitaskinggal fejlődik a rugalmasságunk és kihívás elé állítjuk az agyunkat, ám ezért nagy árat fizetünk. Ahogy igyekszünk két felé szakadni a figyelmünket illetően, úgy fáradunk egyre gyorsabban, leszünk egyre stresszesebbek, ami a rövid távú memóriában és az egészségben is károkat okozhat. Hosszú távon kiéghetünk, mentális és motivációs problémákkal is szembe találhatjuk magunkat. 

A jelen társadalomban olyan szinten kihasználjuk az idegrendszerünket, ami hosszú távon nem fenntartható. Sokkal előrébb húzódnak a különböző betegségek is, mint a stroke, a sclerosis multiplex vagy a demencia. A megoldás, ha munka és figyelemmegosztás tekintetében is a mértékletesség elvét követjük, és szabadidőnkben igyekszünk több figyelmet fordítani önmagunkra, hiszen sok szinten szükségünk van az öngondoskodásra. 

Ha pedig hobbiról van szó, nem az a lényeg, hogy mindenki kössön, vagy makramézzon, hanem hogy találjunk egy olyan tevékenységet, amiben el tudunk merülni, és amit élvezünk.

A szakember kiemelte, hogy egy jól megválasztott hobbi nem arról szól, hogy mit teszünk másokért, hanem arról, hogy hogyan gondoskodunk saját magunkról. Valahol az önszeretet alapja az, hogy tudjunk olyan tevékenységeket végezni, ami jó érzéssel tölt el, hiszen mitől várnánk azt, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak leszünk, ha nem ékelünk a napi rutinfeladatok közé olyan elfoglaltságokat, amik feltöltenek, amikben kibontakozhatunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában