Frissen Fejérből

2022.04.02. 09:00

Kiemelkedő szakmai tudással a sérült gyermekekért: bemutatjuk a Zöldalma Fejlesztő Központot

Április 2-a az autizmus világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmus spektrumzavarra, ami tízmilliókat érint a világon. Ebből az alkalomból kerestük fel a Mentaház Magánorvosi Központ keretén belül működő Zöldalma Fejlesztő Központot, melynek szakmai vezetőjével, Prekop Csilla gyógypedagógussal készítettünk interjút.

Tóth Réka

Prekop Csilla, a központ szakmai vezetője

Forrás: Zöldalma Központ - Archívum

Mi volt a motiváció a Zöldalma Központ létrehozásában? 

 

Minden életkorban adódhatnak fejlődési nehézségek az emberek életében. Számos olyan család van, ahol a gyermek elakadt a kommunikáció, az együttműködés, a figyelem, a beszéd, a mindennapi tevékenységek képességének elsajátítási folyamatában.  Szeretnénk szakszerű segítséget nyújtani az érintett szülőknek. Célunk kideríteni, hogy mi állhat a gyermek elmaradásának hátterében, mivel lehet a fejlődést megtámogatni, illetve, hogyan lehet kiegészíteni az eddig elért fejlesztések palettáját. 

Mivel a gyermekek ellátására állami intézményrendszer áll rendelkezésre, szeretnénk a hálózatba úgy beilleszkedni, mint egy puzzle új darabja, hogy építsünk arra a fejlesztésre, ami már történik vagy történt korábban a rászoruló gyerekekkel, és folytassuk is azt olyan ellátásformákkal, amelyek eddig hiányoztak. Egyben a hozzátartozóknak is igyekszünk segíteni abban, hogy minél több információval rendelkezzenek a mindennapi élet sajátos problémáinak megoldásában. 

 

Milyen esetben forduljanak a szülők a gyermekkel autizmus szakértőhöz? 

 

Az autizmus spektrumzavar az idegrendszer rendellenessége, ami a szokásostól eltérő társadalmi kapcsolatokban, érzelmi és kommunikációs készségekben nyilvánul meg, továbbá az ingerfeldolgozás- és mozgásképességekre is kihathat.  Jeleit sok esetben már hároméves kor előtt fel lehet ismerni, de adódhatnak olyan problémák is, amelyek csak később mutatkoznak meg. A tünetek az enyhétől a rendkívül súlyosig megjelenhetnek.   

Pl. késik a gyermek beszéde, különféle ingerekre szokatlanul reagál - bizonyos hangokra befogja a fülét, túlzottan válogatós az étkezésben - , rosszul viseli a változtatásokat, nem ismeri fel a veszélyeket, szokatlanok, nem célirányosak a mozgásai („repked”), kerüli a kortársaival közös tevékenységeket, inkább félrevonul, nem keresi a szemkontaktust, kevés dolog érdekli, nem ügyes az utánzásban. Mindezt gyakran dühkitörések, félelmek, alvás- és táplálkozási zavarok is kísérik. Mindezeken túl más, például általános gondolkodási, tanulási vagy egyéb készségek fejlődési rendellenességével is társulhat.

 

Hogyan zajlik a Zöldalma Központban az autizmus kivizsgálás? 

 

A vizsgálatokhoz központunkban speciális autizmus diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre. Változatos körben alakítjuk, fejlesztjük a szolgáltatásainkat. Autizmus szakértő gyógypedagógusként a többi szakemberrel – logopédus, TSMT-terapeuta, pszichológus – teamként együttműködve felmérjük a fejlettségi profilt, szociális érettség vizsgálatot, figyelem és grafomotoros vizsgálatot, képességvizsgálatot (IQ), szükség szerint autizmus irányú speciális vizsgálatot végzünk. 

Ahány történet, annyi féle megoldás szükségessége merülhet fel. Célunk, hogy a környezet képessé váljon „rosszaság” helyett a társas megértés hiányosságának tekinteni az autizmusból eredő viselkedési tüneteket. Megismertetünk sokszor egészen egyszerű támogató technikákat, amelyekkel a konfliktusok fokozása helyett a problémákat segítőkész megoldásokkal kezelhetik, és az már nagy siker minden érintett számára, mert az maga az elfogadás. 

A szülők és a szakemberek együttműködése javíthatja az autizmussal élő gyermek mindennapi életben szükséges önállóságát, kommunikációs és társas készségeit a családi béke megteremtése mellett. Számítunk olyan családok jelentkezésére is, akiknek csak egy máshol kapott diagnózis újragondolására vagy egy korábban megismert fejlesztési stratégia tovább gondolására, esetleg valamilyen kiegészítésére van szüksége. Központunk szakemberei a gyermekek mellett fiatal felnőttek vizsgálatát, terápiáját is vállalják. 

 

Milyen fejlesztési lehetőségek vannak a Zöldalma Központban? 

 

A fejlesztő pedagógus a gyermek életkorának, egyéni fejlődési ütemének, fejlettségének figyelembevételével óvodás kortól egészen a felső tagozatig differenciáltan fejleszti a gyermeket. Részképesség-, tanulási, magatartási vagy figyelemzavarral küzdő, diszlexiás, diszkalkuliás, diszgráfiás gyermekek fejlesztését látja el egyéni vagy csoportos formában. Célja az elmaradt terület fejlesztése prevenciós és korrekciós formában. 

A mozgásterapeuta egy komplex vizsgálat keretében megfigyeli a gyermek mozgását, értelmi fejlődését, reakcióit, érzelmi életét, érzékszerveinek működését, játéktevékenységét, szociális viselkedését. A vizsgálat során tanácsokkal, feladatokkal látja el a szülőt. A tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) módszerével 3 hónapos kórtól 12 éves korig azoknak a gyermekeknek tud segítséget nyújtani a terapeuta, akik megkésett mozgás- vagy beszédfejlődésűek, nehezen tudnak figyelni, ügyetlenek, hiperaktívak, viselkedési vagy beilleszkedési problémáik vannak. 

A logopédus az artikuláció vizsgálatával és terápiájával foglalkozik: ha a kiejtés eltér az adott nyelv kiejtési normáitól. 

Gyermekpszichológusaink azokban a helyzetekben nyújtanak segítséget, amikor a szülő, bár a legjobbat szeretné, mégsem találja az utat saját gyermekéhez, nem érti, mi történik vele, nem tudja kezelni az életkorral járó változásokat. Előfordul, hogy a szülők különböző nevelési elveket vallanak, ami megnehezíti a családi összhang kialakítását. A gyermekpszichológus ezekben az élethelyzetekben támogatja a szülőket, ötleteket ad a megoldásokhoz, segíti a kommunikációt a szülő és gyermeke között. Összetettebb problémák esetén központunk anyavállalatában, a Mentaház Magánorvosi Központban lehetőség van kiegészítő vizsgálatokat végezni társszakmák bevonásával (neurológia, fül-orr-gégészet, diabetológia, gyermek gasztroenterológia, vérvétel).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában