Frissen Fejérből

2022.04.22. 07:05

Hazánkban az idei a 32. Föld-napja ünnepség

Immáron 52 éve annak, hogy megtartották az első Föld napja ünnepséget. Azóta évről-évre különböző rendezvényekkel ünneplik a nemzetközileg elismert világnapot.

Déri Brenda

Nemrég Kőszárhegyen gyűjtötték a szemetet

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy fent is írtuk, a kezdeményezés sok-sok évvel ezelőttre kalauzol vissza minket az időben, messze a tengerentúlra és egy amerikai származású egyetemista, Denis Hayes nevét dicséri, aki 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld természeti környezetének megóvása érdekében, ami olyannyira sikeres lett, hogy 20 millió amerikai csatlakozott hozzá. Számos írás úgy fogalmaz, hogy ez a nap történelmi jelentőségű lett az Egyesült Államokban és azon túl, szigorú szabályozások, törvények születtek és módosultak anyaföldünk védelmét szolgálva.

Környezetvédő szervezetek, egyesületek alakultak, és több millió ember ökológiailag tudatosabb életvitelt kezdett el folytatni. Közel 20 évvel később Denis és társai létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, ahonnan elkezdték még inkább népszerűsíteni a környezetvédelmet. A központ megalapításának apropója ugyanis a korábbi megfigyeléseikre és kutatásaikra alapult, melyekben az ökológiai válság jeleit vizsgálták. Többek között a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét. Ekkor indultak el azok a tömeges megmozdulások, amikor rendezvényeket és programokat kezdtek el tartani a Föld napja alkalmából. Faültetések, szemétszedések, területtisztítások, előadások, újrahasznosítások, és ezekben több mint 140 ország vett részt közel 200 millió lakosával, helyi civil szervezeteivel, iskoláival, intézményeivel.

Hazánk az elsők között, szintén 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Főleg az iskolákban, oktatási létesítményekben szervezett különböző foglalkoztatásokat. Csatlakozása óta egészen napjainkig elsősorban a fiatal generációt hivatott érzékenyíteni a környezettudatosságban és mindenben, ami ezt a célt szolgálja. Óvodák, általános iskolák és gimnáziumok, mind-mind ünnepli ezt a napot. Módját illetően, versenyekkel és pályázatokkal szokták felkelteni a tanulók érdeklődését. Leggyakrabban rajzversennyel, vers- és meseíró pályázattal, ismeretterjesztő tanórákkal és vetítésekkel.

Utánajártunk, hogy Fejér megyében idén hogyan tisztelegnek a világnapon és a nagyobb volumenű programokat össze is gyűjtöttük. Polgárdiban összefognak az ott élők és virágot ültetnek. Dunaújvárosban és Kőszárhegyen közös területfeltáró sétát tartanak, utóbbiban Kőszár-hegymenet fantázianéven az ott található tanösvényt és Kőparkot látogatják meg egy geológus társaságában. Velencén tavaszi nagytakarítást hirdettek mára, mely keretén belül önkéntesek szemeteszsákot és kesztyűt ragadva útnak indulnak, hogy megtisztítsák a Velencei-tó térségét. Etyeken pedig növényeket metszenek. Ezentúl számos településen ebben az időszakban szemétszedési és környezettisztítási akciókat rendeznek a helyiek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában