Beporzó

2022.04.10. 09:00

Átmeneti szálláshely, s igazi otthon is lehet a rovarhotel

Szinte láthatatlanok, a földi ökoszisztémában mégis elengedhetetlen szerepet játszanak a rovarok. A természetes egyensúly fenntartásához mi is hozzájárulhatunk – például azzal, ha „otthont” készítünk számukra.

S. Töttő Rita

Rovarhotel egy székesfehérvári erdő mélyén

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Lehet ez kertben, erdőben, gondozott közterületen is. Látványos és hasznos megoldás a rovarhotel. 
Sokféle módon használhatják az emberi kéz által készített búvóhelyeket a rovarok: vannak, amelyek csak az időjárás elől menekülnek, mások téli álmukat alusszák a hotel biztonságos zugaiban, s vannak, amelyek itt táplálkoznak, vagy itt hozzák létre fészkei­ket. Lényeg, hogy olyan rovarhotelt készítsünk, ami sem alulról, sem felülről nem tud beázni. Szélvédett, biztonságos helyen található, és lehetőleg déli fekvésű legyen, mert a napsütés is sokat számíthat a lakóknak. A beporzók – mint a darazsak – kifejezetten kedvelik a fúrt, lyukacsos, fás odúkat. A számukra készített hoteleket érdemes nem a kertben elhelyezni, ahol gyakran megfordulunk, hanem inkább erdők mélyén telepítsünk ilyeneket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában