Gyaloglás, megfűszerezve

2022.03.29. 16:00

Húsz év és négyszáz túra van a lábukban

A ha­zai nordic walking mozgalom megálmodójával és létrehozójával, Galambos Lászlóval beszélgettünk, aki feleségével, Galambos Lászlóné Bettivel közel két évtizede hozta be a hazai köztudatba ezt a fajta mozgásformát.

Déri Brenda

Galambos László (jobbra) két évtizede hozta el hazánkba a nordic walking mozgásformát

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Cikkünk apropója a néhány héttel ezelőtti lajoskomáromi élménytúra, amely gyakorlatilag az idei nordic walking szezon nyitórendezvénye volt. Úgy tűnik, beindult Fejér megyében az ilyen rendezvények sora, ugyanis hamarosan meghívást kaptunk a következő eseményükre Sárszentmihályra, ahol a helyi közösségi házban sportbemutatót tartottak a családoknak.

 

Itt volt lehetőségünk beszélgetni Galambos Lászlóval, a Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetség elnökével és alapítójával arról, mi is ez a sport, és hogyan ismerkedett meg vele. – Húsz éve már annak, hogy az egyik ausztriai kiruccanásunk alkalmával találkoztunk ezzel a mozgásformával a feleségemmel. Alaposan utánajártunk, hogy miért jó ez, miben több ez a sétánál. Képzéseket végeztünk el, konferenciákon vettünk részt, majd 2004-ben megalapítottuk a Magyar Nordic Walking Akadémiát, amely egy nonprofit szervezet. Az akadémia céljául azt tűztük ki, hogy szakembereket képezzünk, és terjesszük itthon is a nordic walking művelését. 2007-ben létrehoztuk a Nordic Walking Szövetséget, ekkortájt kezdtük el országszerte terjeszteni magát a mozgást. Most már ott tartunk, hogy több százezer ember műveli rendszeresen, és vesz részt az élménytúráinkon – mondta érdeklődésünkre László.

Segítenek abban, hogy a helyiek rácsodálkozzanak az őket körülvevő táj szépségeire
Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A nordic walking élménytúrák lényege a mozgás, de talán ugyanennyire a közösség is. Kiválasztanak egy települést, ahol egy hosszabb séta során megnéznek egy nevezetességet, majd a túra végén ez kiegészül egy kulináris élménnyel.

 

– Azt fontos tudni, hogy mindenkinek el kell végeznie egy háromórás alapképzést, mielőtt egy ilyen élménytúrán szeretne részt venni – tette hozzá az elnök, akitől megtudtuk, a túrákat általában Somogy, Tolna, Fejér és Veszprém megye településein szervezik. Illetve igyekeznek olyan falvakat választani, ahol a lakosság nagy része hátrányos helyzetű, új lehetőséget biztosítva ezzel nekik.

 

– Szeretnénk megmutatni az ott élőknek, hogy van módjuk a mozgásra a közvetlen környezetükben is. Mi több, sokszor nem is veszik észre, milyen gyönyörű az őket körülvevő környék. Meg kell látni ezeket a kincseket – folytatta a sportember, aki feleségével megközelítőleg négyszáz ingyenes túrát szervezett már régiónkban. Ezenfelül bemutatókat is szoktak tartani konferenciákon, falunapokon. Felvetődhet a kérdés, mi az, ami folyamatosan viszi őket előre. László úgy fogalmazott, az emberek, a lelkesedésük és a szeretetük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában