Frissen Fejérből

2022.02.09. 10:00

Vár alatti mustra volt Csókakőn (videó)

Másfél tucat bort vizsgált meg a bormustra csókakői megállójában a gazdákból és szakemberekből álló grémium. A fejlődés érzékelhető, de még mindig van mit tanulni a borukra kényes, ám rendkívül lelkes gazdáknak.

FMH

Varga Erzsébet (jobbról a harmadik) véleményét nemcsak a mustrákon kérik ki és fogadják el a borosgazdák, hanem a borpatika laborjában is

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Szinte valamennyi móri borvidéki település tart bormustrát, ahol a szomszédos településekről érkező borosgazdák és pár elismert szaktekintély mond őszinte, építő jellegű mondatot, akár kritikát a borokról.

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

 Február első hétfőjén Csókakő volt a házigazda, pontosabban a településen 21 éve működő Szent Donát Borrend, melynek egyik alapító tagja, Horváth Csaba sorolta be a 18 bormintát. A kertészmérnök szakember elmondta: – Ez a 15. alkalom, hogy a borrend szervezi a mustrát. Idén a csókakői gazdák új borai mellé bekerült egy Nagyvelegről érkező Rizlingszilváni és két bor Felvidékről, Szentpéterről. 

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Szent Orbán Borosgazdák Társulása egy kellemes vörösbort hozott a vár alá és egy olyan Olaszrizlinget, ami nemcsak dicséretet kapott a mintegy 80 résztvevőtől, hanem tapsot is. A felvidéki társaság vezetője, Zsindely Vilmos elárulta, hogy a kiváló bor elkészítéséhez igénybe vették az egyik nagy borászat segítségét is. Varga Erzsébet, a móri, illetve a fehérvári borpatika vezetője elégedett volt a borokkal, annak ellenére, hogy azért találtak egy-két hibás tételt. A Felvidékről érkező borok sikere nem lepte meg, mint megtudtuk, a határon túlról is Fejérbe járnak borokat vizsgáltatni a borkészítők. 

 

A vár alatti mustra, különösen annak vége, mindig különleges, mert a megszokottal ellentétben Szent Donát lovagjai maguk készítik a lakomát a meghívott vendégeknek. Idén is 80 fő vendéglátására vállalkozott az egyesület, azon belül is Végh György pékmester és párja Margó.

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

 Saját építésű kemencéjükben szépen elrendezett, egyenlő arányban kevert jobbos és balos csirkecombokat sütöttek burgonyaágyon, míg segítőjük, a szintén pék Kas József fűszeres tarjaszeleteket puhított, majd pirított a kertben magasodó kemencéjében. Az uborkával és persze sok borral tálalt vacsorát egy porcukorral hintett almás pite és talán a szokásosnál is hosszabbra nyúlt beszélgetés zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában