A sapka nem csak melegít

2022.02.16. 16:00

Tanácsok a téli hajápoláshoz

Számos tévhit kering arról, hogyan kell ápolni a hajat télen. Kétségtelenül igaz, hogy a hideg káros hatással van a hajra, ám egyáltalán nem mindegy, hogyan védekezünk ez ellen: a tévhitek gyakran helytelen hajápoláshoz, ez pedig elrontott frizurához vezet. Az Életmódi olvasóinak Vass Edina mesterfodrász segít eloszlatni a téli hajápolással kapcsolatos tévhiteket.

FMH

A téli hideg levegő kifejezetten szárítja a (fej)bőrt

Forrás: Pixabay

Télen sokan ritkítják a hajmosást, mondván, ilyenkor nem szabad gyakran hajat mosni, mert megfázik a fejbőr. Ez talán a leggyakoribb tévhit. Az persze igaz, hogy a fejbőr tényleg megfázhat, de erre a legjobb megoldás az, ha este mosunk hajat, hogy a fejbőrnek legyen ideje teljesen megszáradni. Az sem igaz, hogy télen inkább száraz sampont érdemes használni, az ugyanis nem megtisztítja a fejbőrt, hanem felszívja a zsírok egy részét. A téli szmogos levegőből hajra kerülő por és szennyező anyag eltávolításához a hajmosás során alkalmazott öblítés elengedhetetlen, ezért a száraz sampon nem helyettesíti a hajmosást. Egy-két napot azonban nyerhetünk vele, ha valamiért nem tudunk hajat mosni.

 

A téli hideg levegő kifejezetten szárítja a bőrt, ami alól a fejbőr sem kivétel, ezért az feszülhet, viszket. Mégse kenjünk rá hajolajat, mert attól a fejbőr befülled és korpásodni kezd. A hajolajat kizárólag a haj hosszán szabad használni a fejbőrtől legalább öt centire kezdve. A fejbőr viszketésének megelőzésére igyunk inkább sok vizet és hordjunk sapkát, ami megvédi a fejbőrt a kiszáradástól. Hajmosás után, ha csak lehet, szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni a hajat, mert a hajszárító forró levegője is szárítja a bőrt.

 

A téli hideg levegő káros hatását tovább tetézi a fűtés miatti benti száraz levegő. A túlságosan kiszáradt hajszálak könnyebben törnek, de ez nem csak a téli időszakra jellemző, és megfelelő hidratálással megelőzhető. A hajpakolás eb­ben segít, ám elég heti egyszer alkalmazni, és ne feledjék, csak úgy védi a hajat, ha rendszeresen végezzük. Ugyancsak gyakori tévhit, hogy a balzsam után kell használni a hajpakolást. Azonban az a helyes sorrend, ha a megmosott és alaposan leöblített hajra a balzsam helyett visszük fel a hajpakolást.

 

A hajszárító, ahogy fentebb említettük, nem csak a hajat szárítja, a fejbőrt is, ezért mellőzzük a használatát, ha lehetséges. De ami még fontosabb, ne használjunk hajvasalót, mert az még a forró vízzel való öblítésnél is károsabb a hajra.

 

Az egészséges haj és fejbőr az egészséges életmódnál kezdődik. A legfontosabb az egészséges, vitamindús táplálkozás és a bőséges folyadék­fogyasztás, az elegendő pihenés és a kevés stressz. Ezt követi a megfelelő hajápolás, a heti kétszeri hajmosás, a rendszeres hajbalzsamhasználat és a heti egyszeri hajpakolás. Végül a hideg ellen való védekezés, az alapos, de kíméletes hajszárítás teszi teljessé a haj és a fejbőr védelmét – összegezte Vass Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában