Frissen Fejérből

2022.02.23. 07:30

Fehérvári családi életmód hétvége lesz ismét

Fehérvári családi életmód hétvégét rendez február 24-étől 27-ig, azaz most csütörtöktől vasárnapig a Jancsárkert Piac. Harmadik alkalommal hívják meg azokat, akik az egészséges életmódot szeretnék beépíteni a mindennapjaikba. Sajtótájékoztatón adtak ízelítőt kedden a programkínálatból.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita

Nagyon gazdag és változatos programot ígér a Jancsárkert piac erre a hétvégére - mondta el kedden sajtótájékoztató keretében Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke.

- Sokszínű, gazdag programot kínálunk a fehérváriaknak és a környéken élőknek – fogalmazta meg az egyesület elnöke, hozzátéve: - Alaptevékenységünkből kiindulva, szeretnénk az egészséges táplálkozást népszerűsíteni, az egészséges ételek és italok fogyasztását előtérbe helyezni és szeretnénk családi szintű környezetvédelmi programokat szervezni, és egyre inkább arra orientálni a családokat, hogy otthon, a szelektív hulladékgyűjtéssel, a műanyagok száműzésével járuljanak hozzá környezetünk védelméhez.

A fizikai és lelki egészség megőrzése szintén a program tematikájának része. Ezen a téren is gazdag eseménysor várható: - A hétvége főbb programelemei közé tartozik a farsang farka rendezvény, melynek méltó közreműködője a Szabad Színház társulata. A programok sorában részt vesz az Egészségfejlesztési Iroda, valamint a Fehérvári Polgárok Egyesülete, amely a kolbásztöltő fesztivált szervezi az eseményen.

 

Kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalokra és a gyermekekre, így csütörtökön és pénteken tizenhárom osztály részére szerveznek játékos környezetvédelmi vetélkedőt – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahogy az is: az egészségvédő programok részeként szűrővizsgálatok is lesznek. –Továbbá lesz játék-, könyv- és ruhabemutató, illetve használtcikk börze, ahol nagyon sok résztvevőre számítunk – tette hozzá  Schultz György .

A sajtótájékoztatón Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvár Járási Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője kiegészítette: a programok sorában rizikó kérdőíves felmérések és tanácsadás is lesz a szűrővizsgálatok mellett.

 

A hagyományőrző programokról Nagy Judit, a Szín-Tér Egyesület elnöke, a Szabad Színház művészeti vezetője számolt be részletesen:

- Programjainkkal a lelki egészség megőrzésében szeretnénk támogatást nyújtani a látogatóknak, akiket egyébként vasárnap reggel 9 és 10 óra között várunk egy jelmezes beöltözésre – emelte ki a művészeti vezető, hozzátéve, hogy ehhez a programhoz ők biztosítják majd a jelmezeket. A farsangi farka felvonuláson – tette hozzá Nagy Judit -, hagyományosan körbetáncolják az Országalmát. Ezt követően pedig ez a vidám farsangi maskarás menet megérkezik a Jancsárkertbe, ahol különböző farsangi néphagyományokra épülő játékokkal szórakoztatják a jelenlévőket. - Elsősorban olyan játékokra gondoltunk, amelyek néphagyományokon, illetve a kulturális antropológusok által leírt hagyományokon alapulnak. Ilyen például a medvetáncoltatás vagy a téltemetés – mesélte a szakmai vezető, aki azt is elárulta, ez utóbbi program kapcsán mire számíthatunk: keresnek egy „iszákost”, aki a telet szimbolizálja majd, s jól körbehordozzák. A régiek ugyanis  ezt az iszákost felállították egy egyágú létrára, körbehordozták, meghempergették a hóban, sárban – vagyis mint a telet, szimbolikusan eltemették.

 

További hasonló vidám, derűs programra számíthatnak a Jancsárkert eseményén a látogatók: lesz ugyanis még fánkevő bajnokság, vak réteskóstolás és egyéb vicces játékok, amelyben a családok is részt tudnak venni.

- Megjelenik továbbá a középkori német, holland festők ábrázolásában a böjt és a farsang küzdelme is, hiszen farsang farka van és következik a böjt – adott további ízelítőt a programokból Nagy Judit. Major László, a Fehérvári Polgárok Egyesülete részéről elmondta: mindenkit várnak szeretettel a kolbásztöltő fesztiválon, akár a nagyapó receptjével együtt, melyet elkészíthetnek és meg is süthetnek a helyszínen. Majd rámutatott: - A hagyományőrzésnek egy nagyon lényeges formája ez, a hangulat pedig biztos, hogy jó lesz – ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában