Környezetvédelem

2022.01.29. 16:00

Változhatnak a jogszabályok a divatiparban

2022 kulcsfontosságú év lehet a divatipari törvények szempontjából. A divatipar eddig nagyrészt szabályozatlan volt környezetvédelmi szempontból, sok márka még ma sem tartja szem előtt a környezettudatosságot. Úgy tűnik azonban, változások várhatók.

FMH

A textilhulladék csökkentése is szempont

Forrás: Shutterstock

Az USA-ban a New York-i New Standard Institute terjesztett elő új jogszabályt, aminek értelmében kötelező lenne bizonyos márkáknak közzétenni, mennyi üvegházhatású gázt bocsájtanak ki, mennyi energiát, vizet és milyen anyagokat használnak fel a gyártás során. A jogszabály szükség esetén felelősségre is vonná a nagy divatcégeket – minden olyan márkát, amely nem tartja be a törvényt, éves bevételének két százalékára büntetné.

 

Idén az Európai Unió is készül bevezetni egy, a kellő gondosságról, a környezetbarát tervezésről és a termékcímkézésről szóló jogszabálytervezetet, ami a divatipari cégeket is érintené. Az egyik fő probléma, amelyre a javaslatok kiterjednének, a textilhulladék mennyiségének csökkentése, ami a becslések szerint évente 92 millió tonnát tesz ki világszerte. Bizonyos országokban már most is felelőssé teszik a vállalatokat a textilek begyűjtéséért és újrahasznosításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában