Kívánságlista az Antikváriumból

2022.01.12. 17:30

Ötven éve őrzik a Mikulásnak írt sorokat Fehérváron

Különleges levél került elő egy székesfehérvári antikvárium polcán, egy új tulajdonosára váró könyv lapjai között. A gondosan formált, gyöngybetűkkel írt sorokat egy testvérpár címezte a Télapónak ötven évvel ezelőtt.

Baráth Eszter

Gyurcsik László, az antikvárium tulajdonosa pakolás közben találta a leveleket

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Néhány nappal ezelőtt a Hold antikvárium hívta segítségül a közösségi médiát, aminek meg is lett az eredménye. Az antikvárium tulaja a kedves levelet – amely pakolás közben egy könyv lapjai közül esett ki – szerette volna visszajuttatni a Kiss testvérekhez, akik az aláírás szerint a sorokat írták. A felhívást több mint hétszázan megosztották annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson. Alig egy nap alatt sikerrel zárult az akció, hiszen a felhívás eljutott a gyermekek szüleinek szomszédjához, aki értesítette a családot.

 

Kiss Krisztina 6, bátyja, Kiss László, aki a sorok tényleges írója, pedig 7 éves volt akkor, amikor 1972-ben ez az ominózus levél született, mesélte lapunknak a testvérpár női tagja.

A levél, amely végül visszajutott tulajdonosaihoz 

Forrás: Antikvárium

– Mi és a szüleink mindig nagyon jóban voltunk egymással, és az édesanyánk minden rajzunkat, levelünket megőrzött – emlékezett vissza Kiss Krisztina. Nemrégiben több ilyen levél is előkerült, köztük a Télapónak írt sorok is, amelyeket Krisztina saját otthonába vitt a szülői házból. – A régi könyveimet válogattam ki, és a lányom elvitte az antikváriumba őket. A könyvek és ezek a régi papírok egymás mellett voltak, és valószínűleg kihullhatott és véletlenül a könyvek közé került – mesélte Kiss Krisztina, hogyan kerülhetett a levél az antikváriumba. Mint mondja, azóta nem keresték, így csak akkor tudták meg, hogy nincs náluk, amikor a közösségi médiában meglátták a felhívást. A család számára nagy jelentőséggel bír, hogy ezek a sorok visszakerülhetnek hozzájuk. Krisztina elmondta, hogy az a szeretet, amit ők megtapasztalhattak szüleiktől azáltal is, hogy rájuk gondolva megőrizték a régi leveleket és rajzokat. – Ez a pár sor tükrözi az önzetlen szeretetet, amit szüleinktől tanulva a mi gyermekeinknek adunk tovább – emelte ki Krisztina. Arra a karácsonyra, amely előtt ezt a levelet írták, Krisztina így emlékszik vissza: – Mindig a mi szobánkban volt a karácsonyfa. Most is előttem van, ahogy bementünk a gyerekszobába, és ott ült ez a rózsaszín cica, és ott volt a Jáva építő is. A cica mellé pedig még egy kutyát is kaptam. 

Kívánságokat összefoglaló levél viszont nem csak ekkor született a Kiss családban. Minden évben leírták az éppen aktuális vágyaikat az ünnepek előtt.

Az ajándékok 50 év elteltével még fontosabbak lettek

Forrás: KK

– Nagy örömmel írtuk ezeket. Amelyikünknek előbb eszébe jutott, felkiáltott: akkor írunk! Ilyenkor félrevonultunk, sutyorogva megbeszéltük, megírtuk és kitettük az ablakba, ahonnan mindig eltűnt a levél – mesélte Kiss Krisztina a gyermekkori emlékeket. A levélben kért rózsaszín cica és építőjáték a mai napig megvan a családnál, Kiss Krisztina úgy érzi, a történtek után még jobban felerősödött ezek jelentősége, az 50 éven át megőrzött levél pedig családjuk összetartozását mutatja számukra. A család köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki segített a levél visszajutásában, és Krisztina így fogalmazott:

– Az ilyen kedvességet, önzetlenséget mindnyájunknak meg kell tanulni továbbadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában