Kiküszöbölhető

2022.01.09. 09:00

Beszéljünk a lúdtalpról!

Igaz lenne, hogy mozgásszervi betegségeket okozhat a lúdtalp?

Déri Brenda

A túlsúly és az állómunka ellenség lehet

Forrás: Pixabay

Bizony, akár ízületi kopáshoz is vezethet a kezeletlen lúdtalp. No, de ne szaladjunk ennyire előre. Voltaképpen mi is az a lúdtalp? 

Az még nem feltétlenül gond, ha valakinek alacsonyabb a lábboltozata, az viszont már igen, ha emiatt különféle fájdalmakat kell átélnie. Lúdtalp esetén a láb boltozatos szerkezete hiányos vagy lesüllyedt, azaz kialakul a harántsüllyedés, aminek számos negatív következménye van. Megváltoztathatja a mozgásunkat, ami izomgörcsöket, fájdalmat és ízületi kopást eredményezhet. Ezen túl bőrkeményedés, tyúkszem, lábduzzanat, lábdagadás, talpi ínhüvelygyulladás alakulhat ki. Az egyik legsúlyosabb következménye pedig a gerincferdülés. Gyakori ok, hogy a túlsúly, a terhesség és az állómunka lúdtalp kialakulásához vezet. Meglehet, ezek roppant ijesztőnek tűnnek, de időbeni kezeléssel kiküszöbölhetők.

Ez annyit jelent, hogy enyhébb tünetekkor lúdtalptorna és talpbetét viselete ajánlott, míg súlyosabb esetekben speciális gyógycipőre vagy akár operációra is sor kerülhet a jobb élet érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában