Ezüstérmet érdemlő sütemény

2021.12.24. 07:00

Pass Szilvia mestercukrász édessége idén is brillírozott Az év bejglije versenyen

A tavalyi első hely után idén is kimagasló eredményt ért el a bejglik versenyén Pass Szilvia süteménye. A mestercukrász díjnyertes diós bejglije mellett arról is mesélt, melyik az a sütemény, ami nála sosem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Héjj Vivien

Pass Szilvia közel két évtizede tökéletesíti a diós bejgli receptúráját

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az év bejglije verseny célja a kézműves bejgli népszerűsítése, hogy a megmérettetés révén a fogyasztók megismerjék és megkedveljék a kiváló minőségű ünnepi süteményeket. A cukrászok versengésére idén is nevezett Pass Szilvia, az Aranyalma Cukrászda mestercukrásza, aki tavaly ugyanezen versenyen mákos bejglijével első helyen végzett.

Az alapkoncepció idén sem változott: hagyományos mákos, hagyományos diós és ínyenc kategóriákban várták cukrászdák, kávéházak és cukrászatok nevezését. A fehérvári kötődésű mestercukrász süteményei közül idén a diós brillírozott: az előkelő második helyen végzett.

Pass Szilviától megtudtuk, a receptúrán már közel két évtizede dolgozik, mindig alakít rajta, változtat a hozzávalók arányán. Elvesz, vagy éppen hozzáad:

– Mivel az elkészítés sok fázisból áll – pihentetni kell a tésztát, a tölteléket, a feltekert terméket –, ezért a bejgli nem a verseny helyszínén készült. Ez egy ráérős süti, nem lehet egy óra alatt elkészíteni. A receptúra mindig egy kicsit változik, minden évben egy picit hozzányúlunk, hiszen változik a világ és az emberek ízlése is. Amikor egy-egy összetevőt máskor adunk hozzá a bejglihez vagy más technológiát alkalmazunk, már az is érezhető változást hoz. Persze vannak olyan változtatások, amiket a vendégek sokszor észre sem vesznek: néha picit több a mazsola, vagy épp másképp kerül bele. Van, amikor a baracklekvárt például barackvelőre cseréljük, máskor próbáljunk visszább venni a cukor mennyiségét – avatta be lapunkat a díjnyertes bejg­li készítésének fortélyaiba a mestercukrász. Mint mondta, a szemfülesebb vásárlóknak, akik már több éve kóstolják a bejgliket, néha azért feltűnik a változás, jelzik, hogy az adott évi verzió szerintük jobb, vagy éppen kevésbé tetszetős a korábbiakhoz képest. A visszajelzések természetesen az alkotó számára is irányadóak.

A pozsonyi tészta ölelésében pihenő tölteléket varázslatos ízkavalkád teszi különlegessé: narancshéj, barackvelő, baracklekvár, méz, mazsola, fahéj és vanília egészíti ki a dió zamatát.

– Ennek is megvan a maga technológiája. Nemcsak beletesszük a cukrot, hanem szirupot főzünk az összetevőkből és azzal forrázzuk le a diót, ami így sokkal jobban beveszi az ízeket. A pihentetés hatására összeérnek az ízek, amitől egészen más lesz az összhatás – magyarázta Pass Szilvia.

 

Ami a versenyt illeti, a diós mellett ínyenc kategóriában is nevezett a cukrászda.

– Az a bejgli nem lett helyezett, igazából a fő nevezésünk idén a diós volt, az ínyenc csak azért készült, hogy ne csak egy kategóriában induljunk. Ez egy ugyancsak diós verzió volt, szilvával és marcipánnal kiegészítve – tette hozzá.

Nem vitás, hogy a bejgli egybeforrt a karácsonnyal. Ha ünnepi süteményről van szó, szinte mindenki a pozsonyi tésztás édességre asszociál, így nem csoda, hogy a karácsonyi menü egyik kihagyhatatlan részévé nőtte ki magát a bejgli. Pass Szilviát arról is kérdeztük, számára melyik az az ünnepi sütemény, ami minden évben helyet kap a karácsonyi desszertek között.

– A gyümölcskenyér. A nagymamám és egy volt kolléganőm, Pittner Ági receptjeinek keverékéből készítem egyensúlytésztával és rengeteg kandírozott gyümölccsel: sárgabarack, áfonya, szilva, körte, meggy, mazsola. Ezeket rumba áztatom, így nem csak sütés közben puhulnak meg. A citrusos ízek mellett karácsonyi fűszerek is kerülnek bele: fahéj, szegfűszeg, dió, mogyoró, mandula, valamint narancshéj és narancslé is. A külseje is jól variálható, be lehet vonni akár csokival vagy fondanttal – mesélte Pass Szilvia, aki a gyümölcskenyér javára írta azt is, hogy jó előre elkészíthető és sokáig finom marad, akár egy kanál lekvárral is fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában