Ezt együk és igyuk a szerencséhez!

2021.12.29. 18:00

Elkaparja a gondokat a baromfi - Melyik babona hoz jólétet, boldogságot, egészséget jövőre?

Babonáinknak, népi hiedelmeinknek se szeri, se száma. Igaz ez az óévi és újévi fogyasztásunkra is – már ami a bendőnket, nem pedig a benzinköltséget illeti.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: Pexels

Két teljes nap van hátra a 2021-es esztendőből, szóval időben segítő kezet nyújtunk, ha a jövő évet egészségben, boldogságban, jólétben szeretnék eltölteni, de nem tudják, mit érdemes ehhez enniük, inniuk. 

December 31-én, az óév utolsó napján a csirke, a hal és a vad is jó választás, ugyanis míg a baromfi elkaparja a gondokat, addig a vad elszalad velük, a hal pedig elúszik azokkal. Ezek egyikét-másikát érdemes tartalmaznia a főételnek, de akár az ilyenkor népszerű virs­linek is. 

Rágcsaként több helyen szerencsepogácsát sütnek: a többadagnyi péksütemény egyikébe pénzérmét rejtenek, amit a megtaláló kitörő örömmel fogadhat, hiszen ez azt jelenti, neki pénz áll majd a házhoz. (Persze az érméről érdemes szólni a vendégeknek, nehogy a foguk törjön ki!) 

Italok közül a pezsgő fogyasztása javallott: ha ezt isszuk, fényűző év vár ránk, s ha kicsit kilöttyintjük a pohárból, még nagyobb pénzösszegre is számíthatunk. 

Az új év első napján, január 1-jén elfogyasztott lencse és mák a pénz bőségét jelképezik, a gazdagságot segítik elő. A lencse helyett babot, rizst és kölest is ehetünk. 

A hal ugyancsak jó alap, hiszen a pénzérmékre emlékeztető pikkelyei miatt szintén gazdagságot hozhat. 

A malac december végén kitúrja a balszerencsét, de január elsején előtúrja a szerencsét. (Persze ahány ház, annyi szokás, hiedelem…)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában