Frissen Fejérből

2021.11.13. 13:00

Ősz és szelídgesztenye: a szépségre is pozitív hatást gyakorol

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így friss­áruként már megtalálható a piacokon.

FMH

Nagyon sok jótékony hatása van a szelídgesztenyének

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

A szelídgesztenye hazánkban is honos, azonban termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon. Mivel a hazai éves termésmennyiség csak 200-500 tonna, főként Olaszországból importálunk gesztenyét.

Nagyon sok jótékony hatása van a szelídgesztenyének
Fotó: Stock

Más csonthéjasokkal, olajos magvakkal ellentétben a gesztenyében sokkal kevesebb a fehérje és a zsír, de több a szénhidrát. Az energiatartalma is alacsonyabb, mint a diónak, mandulának, mogyorónak, 100 gramm tisztított gesztenyében kb. 180 kalória van. Magas szénhidráttartalma a gabonafélékével vetekszik, ám glutént nem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Meglepően magas a C-vitamin-tartalma, de B-vitaminokat, E-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz.

Rostban gazdag, jót tesz az emésztésnek. Vitamintartalmának köszönhetően óvja a sejtjeinket a káros szabadgyököktől, és csökkenti egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A nyáron szedett leveléből főzött tea alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge mézzel összekeverve enyhíti a köhögést. A szépségre is pozitív hatást gyakorol: csökkenti a narancsbőrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában