2021.11.13. 13:00
Ősz és szelídgesztenye: a szépségre is pozitív hatást gyakorol
A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így frissáruként már megtalálható a piacokon.
Nagyon sok jótékony hatása van a szelídgesztenyének
Forrás: Stock
Fotó: Shutterstock
A szelídgesztenye hazánkban is honos, azonban termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon. Mivel a hazai éves termésmennyiség csak 200-500 tonna, főként Olaszországból importálunk gesztenyét.
Más csonthéjasokkal, olajos magvakkal ellentétben a gesztenyében sokkal kevesebb a fehérje és a zsír, de több a szénhidrát. Az energiatartalma is alacsonyabb, mint a diónak, mandulának, mogyorónak, 100 gramm tisztított gesztenyében kb. 180 kalória van. Magas szénhidráttartalma a gabonafélékével vetekszik, ám glutént nem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Meglepően magas a C-vitamin-tartalma, de B-vitaminokat, E-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz.
Rostban gazdag, jót tesz az emésztésnek. Vitamintartalmának köszönhetően óvja a sejtjeinket a káros szabadgyököktől, és csökkenti egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A nyáron szedett leveléből főzött tea alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge mézzel összekeverve enyhíti a köhögést. A szépségre is pozitív hatást gyakorol: csökkenti a narancsbőrt.
Frissen Fejérből
- Ma mutatják be a Vár című irodalmi folyóirat legfrissebb számát
- Teljes útzár a 81-esen Székesfehérváron
- Már lehet jelentkezni a KÖFÉM nyári táborába
- AVA Trio koncert a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontban
- Önkéntes munkát szervezett az Öreghegyi Nyugdíjas Klub