Frissen Fejérből

2021.09.22. 07:10

Szűrések az Alzheimer-kór világnapján

Szeptember 21. az Alzheimer-kór világnapja. Ennek okán az Alba Pláza előtti téren felállították Magyarország legnagyobb mobil diagnosztikai központját.

Déri Brenda

Szűrőprogrammal csatlakozott a megyeszékhely az Alzheimer-világnaphoz. A Katolikus Szeretetszolgálat a kezdetektől a főszervezője az ilyen jellegű fehérvári szűrőnapoknak: – Sokkal kisebb problémával sokkal jobban foglalkozunk gyakran, mint ezzel, az emberek életminőségét meghatározó problémával – mondta a helyszínen Spányi Antal megyés püspök. A rendezvényen közel negyvenféle átfogó vizsgálatot lehetett egy helyen, egy időben elvégeztetni. Nemcsak szűrővizsgálatokon vehettek részt az odalátogatók, hanem anatómiai bemutatókon, életmód- tanácsadáson vagy elsajátíthatták az újraélesztés megfelelő technikáját, ahogy Spányi Antal is tette.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A városban már hagyománynak számít, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai ilyentájt felhívják a lakosság figyelmét az Alzheimer-kór tünetegyüttes jelenségére, amely főként az idősebb korosztályt érinti.

A Katolikus Szeretetszolgálat a kezdetektől a főszervezője az ilyen jellegű fehérvári szűrőnapoknak: – Sokkal kisebb problémával sokkal jobban foglalkozunk gyakran, mint ezzel, az emberek életminőségét meghatározó problémával – mondta a helyszínen Spányi Antal megyés püspök. A rendezvényen elsajátíthatták az újraélesztés megfelelő technikáját, ahogy Spányi Antal is tette.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy olyan súlyos, visszafordíthatatlan betegségről van szó, amelynek során a beteg a korai stádiumban csak feledékeny, majd az idő előrehaladtával az alapvető mindennapi tevékenységeket is elfelejti, nem boldogul a beszéddel, a megértéssel, az írással és az olvasással. Később pedig akár ingerlékennyé és agresszívvá is válhat.

Az INDA-program – Interprofesszionális Demencia Alapprogram – szakmai vezetője, Egervári Ágnes szerint a kór kialakulása sok esetben megelőzhető, ugyanis 30 százalékban szív- és érrendszeri megbetegedések is szerepet játszanak benne. A megelőzés a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésével következhet be, melyeknek otthont adott a hatalmas mobil diagnosztikai központ. Magyarország átfogó szűrőprogramjának programigazgatója, Dankovics Gergely a megnyitón elmondta, ez volt a diagnosztikai állomás 2347. helyszíne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában