Frissen Fejérből

2021.08.14. 12:00

Főzzünk jobb kávét otthon!

Kávétörténetről, fontosabb kellékekről is szó esett, és kóstolni szintén lehetett egy minap rendezett workshopon.

Bokros Judit

Kocsi János barista, kávérajongó sok hasznosítható tanácsot adott

Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

Van, aki kotyogósból szereti, más a kapszulás változatra esküszik, megint más a karos géppel készült italért rajong – ahányfélék vagyunk, szinte annyiféleképpen szeretjük a kávét, melyről a rajongók általában igyekeznek minél többet megtudni. Ezért aztán érdeklődésből nem volt hiány a Saveur cukrászda által nemrég szervezett kávés workshopon, amelyen Kocsi János barista, egy kis fehérvári kávézó vezetője adott ötleteket ahhoz, hogyan lehet otthon még finomabb ez a népszerű élénkítő ital.

A barista először egy kis kávétörténeti ismertetőt tartott, amelyben elhangzott: a két legfontosabb, legismertebb fajta az arabica és a robusta. Előbbi a magasabb vidékeken, 800 méter fölött terem, s letisztult, citrusos aromája van. Koffeintartalma kisebb, mint a robustáé, amely már 400 méter körüli vidékeken is megtalálható, és három-négyszer magasabb koffeintartalma is lehet az arabicáénál.

Kocsi János barista, kávérajongó sok hasznosítható tanácsot adott
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

Léteznek úgynevezett blendek, vagyis keverékek, amelyekben mindkét fajtát használják, például azért, mert a robusta krémesíti a kávé textúráját. Az igazán jó, friss ízek eléréséért a kávét érdemes otthon őrölni, az alapanyagot pedig jobb valamelyik kézműves pörkölőtől beszerezni. A készítés olcsóbb technológiája az, ha vásárolunk egy jobb minőségű kéziőrlőt, egy kotyogós főzőt, és ha szükséges, akkor egy habosítót. Ezek így együtt körülbelül húszezer forintból beszerezhetők – ajánlotta Kocsi János, aki ott helyben le is főzött egy finom kotyogós kávét a rendelkezésre álló eszközökkel. Fontos – jegyezte meg –, hogy a főző aljába ne hideg vizet töltsünk, és az ne érjen a szelepszintig. A kávét pedig ne púpozzuk túl. A legjobb a gázon főzés, viszont semmiképpen sem szabad hagyni, hogy sokáig rajta maradjon, bugyogjon.

A helyszíni végeredmény igen finom, selymes ízű kávé lett, amelyet aztán kézihabosítóban habosított tejjel önthettünk fel. Ezzel lényegében egy cappuccinót kaptunk. Azt is megtudhattuk, hogy a tej 75 fokra melegítve habzik a legjobban.

A barista adott még tanácsokat a kapszulás gépekhez, s a karos géppel is főzött egy finom presszókávét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában