védelmi vonalak

2021.07.30. 17:30

Pánikmentes kapuzárás: mit tehetünk a betörők ellen, ha nyaralni indulunk?

Ha megfelelő biztonsági elemekkel építették be a kert- vagy a garázskaput, akkor nyugodtabban nyaralhatunk, a bezárt otthonunktól távol. Persze nincs olyan, amin ne lehetne keresztüljutni, de érdemes a lehető legtöbbet elkövetni értékeink, otthonunk védelmében.

Palocsai Jenő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nemrég, vagyis pár évtizede, a nyaralni induló családok autójában leginkább olyan kérdések merültek fel, hogy elzártam-e a kerti csapot, vagy kihúztam-e a vasalót? Azóta egyre több értéket halmozunk fel, legyen az akár okoseszköz, mozivászon méretű LED-tévé vagy akár csak a gyerek gémerfészke. Persze ettől még nem árt az óvatosság, hogy ne árassza el a víz, és ne nyaldossák a lángok a lakást, de most már arra is kell gondolni, hogy a házba zárt értékeinkhez nehezen, vagy még inkább sehogy ne férjenek hozzá illetéktelenek.

A kamerarendszerek telepítése természetesen kiváló megoldás, de azon legtöbbször csak azt nézhetjük vissza, hogy ki és mikor pakolta be az udvaron álló idegen teherautóba a hosszú, munkával töltött évek alatt összegyűjtött javainkat, ezért jól jöhet egy riasztó rendszer is. Azonban az ingatlan első védelmi vonala a kertkapu, illetve a garázskapu. A lakat már régen sem volt visszatartó erő, emellett egyre több helyen építenek a kapukba mozgató elektronikát, megfelelő vezérléssel, ami jobb védelemnek bizonyul.

Persze az elektromos kapu elsősorban azért jó, mert nem kell kiszállni, hogy kinyissa az ember, ha ki-be akar állni a kocsival, vagy bármilyen járművel. De valójában ennél sokkal többet is tud, illetve tudhat. Például nem csapódik a fényezett karosszériához a kapuszárny, ha fúj a szél és persze ha már áthaladtunk, azonnal bezáródik mögöttünk, hogy még csak véletlenül se maradjon védtelen az udvar.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kétszárnyú kapu és az ahhoz való nyitó szerkezetek kiváló megoldásnak mondhatók, különösen olyan helyen, ahol van hely a 90 fokot bejáró kapuszárnyaknak, azonban Kaiser Ferenc szerint éppen ezeket a szerkezeteket lehet a legkönnyebben leszerelni. A szekcionált garázskapukat és kertkapukat szerelő, illetve a hozzátartozó elektronikát forgalmazó szakember elmondta:

– A kertkapu valóban első védelmi vonal, de természetesen önmagában nem túl hatékony, hiszen nem lehet olyan magasat építeni, amit ne lehetne átugrani, vagy legalábbis megmászni, de azért azt megakadályozhatja, hogy illetéktelenek ne állhassanak be teherautóval az udvarunkra. A kétszárnyú kapunyitók zöme azonban könnyedén leszerelhetők egy villáskulccsal.

Kasiser szerint, ha ilyen összefüggésben nézzük, biztonságosabb az elektronikusan üzemeltetett toló- vagy úszókapu. Ezek kialakításához azonban közel kétszer olyan széles telek kell, mint amilyen hosszú a kapu, hogy legyen hova eltolni. Az ilyen megoldással szerelt kapu azért biztonságosabb, mert a telepítésük esetén hosszú, akár több méteres fogaslécet szerelnek fel rájuk, akár egy tucatnyi csavarral, így ezek és a motor lebontása meglehetősen időigényes, márpedig az idő rendkívül fontos tényező egy sikeres betörés során.

Több tanulmány is kimutatta, hogy bár valóban minden zár nyitható és minden kapu, ajtó és ablak felfeszíthető, de ha már három percig ellenáll a betörők feszítővasainak, csavarhúzóinak, akkor talán már nyert ügyünk van, ugyanis a lebukás miatti félelem miatt nem próbálkoznak tovább, mint három perc.

Az olcsóbb kiviteleknél elég kivenni a csapszeget rögzítő Seeger-gyűrűt, és máris szabad az út…
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A garázskapu létfontosságú!

A legtöbb házban már úgy van, hogy a garázs közvetlen összeköttetésben van a lakással, ezért a garázskapu kiválasztása esetén különösen nagy gonddal érdemes eljárni. Kaiser ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: – Az olcsóbb árkategóriájú garázsok esetében még nincs sok védelem, de a komolyabb kialakítású termékeknél már van bennük egy felfeszítés elleni védelem. A mechanikus reteszelés a meghajtásban dolgozik, és ha el is kezdik felfeszíteni az ajtót, akkor is csak úgy lehetséges, hogy nagy zajjal roncsolódnak a panelok és törik szét minden, de maga a motor semmiképpen sem fog megmozdulni. Van egy utólag beépíthető megoldás is a felfeszítés ellen. Ha van a garázsnak másik ajtaja, a lakás irányában például, akkor belülre tehetünk egy egyszerű reteszt, ami ugyanúgy ellátja ezt a funkciót.

De ha nyaralni megyünk, ne csak a kapukat és ajtókat zárjuk és védjük. Mindenképpen lassítsuk le a betörők haladását, és kövessünk el mindent, hogy ne férjenek hozzá semmihez nesztelenül. Az ablakokat is zárjuk le, a redőnyöket is engedjük le teljesen. Lehetőség szerint a kerti bútorokat ne hagyjuk elől, mert lehet, hogy éppen azokból építenek tornyot a leples bitangok, hogy elérjék az emeleti erkélyajtót.

Jól jön, ha van mozgásérzékelő által működtetett, vagy akár egész éjszaka aktív világítás. Minél erősebb a fény, és minél inkább eljut az egyébként sötétben rejtőző hátsó bejáratokhoz, annál inkább elveszi a tolvajok kedvét az éjszakai műszaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában