szociális segítség

2021.07.13. 07:45

Költséges, de adómentes segítség a házi gondozás

Még a szociális területen dolgozó szakemberek legtöbbje sem tudja, hogy hazánkban a 24 órás házi gondozás adómentes tevékenység.

Tihanyi Tamás

Körültekintően kell gondozót választani: tenni kell azokért, akik önmagukért már nem tudnak.

Fotó: Tihanyi Tamás

A mögöttünk hagyott hónapok – sőt, talán most már évek – a korábbiaknál sokkal jobban felhívták a figyelmet azokra, akik gondozásra szorulnak, hiszen a járványban még tovább növekedett azok kiszolgáltatottsága, akik egyébként is nehéz szociális vagy egészségügyi helyzetben voltak. A tapasztalatok szerint az idősekről való gondoskodás olyan területe az életnek, amivel – amíg nem üt be a baj – senki nem foglalkozik szívesen, még a gondolat erejéig sem. Amikor pedig szükség van a megoldásra, hirtelen minden nagyon sürgőssé válik.

A háztartási munka szabályairól egy tizenegy éve megalkotott törvény rendelkezik. A 24 órás házi gondozás – vagy felügyelet – azt jelenti, hogy egy ápolásra, gondozásra alkalmas személy életvitelszerűen él a magát egyedül ellátni képtelen gondozottal annak lakásában, azaz minden órában ott tartózkodik, segíti a mindennapjait.

– Úgy véljük, a házi gondozással évekkel hosszabbítható meg az idős, beteg ember élete – mondta lapunknak Kereskedő Emőke, az Empátia Iroda szociális lelki gondozója. – Ha hozzátartozónk 24 órás felügyeletre, gondozásra szorul, sokszor a leggyorsabb megoldás a házi gondozó igénybevétele, feltéve, ha találunk megbízható jelentkezőt erre a feladatra. Ez ugyan költségesebb megoldás lehet a családnak, mint egy intézményi elhelyezés, de mindenképpen segítség egy hirtelen megváltozott élethelyzetben.

Körültekintően kell gondozót választani: tenni kell azokért, akik önmagukért már nem tudnak.
Fotó: Tihanyi Tamás

Azt kevesen tudják, hogy az otthoni ápolás, gondozás minimális regisztrációs díj megfizetése mellett adómentes mindkét félnek, és így törvényi kereteken belül lehet magánszemélyt foglalkoztatni a házi beteggondozásra: sem a foglalkoztató családnak, sem pedig a gondozónak nem keletkezik adó- és járulékfizetési kötelezettsége.

– Ha a házi gondozót legálisan szeretnénk foglalkoztatni adómentesen, úgy annak két feltétele van: az alkalmazott foglalkoztatását be kell jelenteni az adóhatóság részére, és alkalmazottanként havonta ezer forint összegű regisztrációs díjat kell fizetni – folytatta a szociális szakember. – A foglalkoztató a bejelentést elektronikusan az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban egy adatlap beküldésével, vagy telefonon, az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül teheti meg a NAV-hoz. Nem lehet bejelentést benyújtani papíron, postán vagy személyesen.

A havi bejelentés a bejelentés hónapjának utolsó napjáig terjedő időszakra vonatkozik. A házi gondozót több hónapra előre is be lehet jelenteni. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben a magánszemély, mint foglalkoztató, a bejelentési kötelezettségét vagy a regisztrációs díj fizetésének kötelezettségét nem teljesíti, úgy a családnak és a házi gondozónak meg kell fizetnie a munkavégzésre irányuló jogviszonyra vonatkozó szabályok szerinti adót és járulékokat a kifizetett bevétel teljes összege után.

– Mindezek mellett a 24 órás házi gondozó kiválasztása körültekintést igényel. Igyekezzünk megfelelő végzettséggel rendelkező, leinformálható, gyakorlott személyt választani. Ne feledjük, aki nekünk rokonszenves, az nem biztos, hogy a betegnek is az!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában