ökotudatos életmód

2021.07.07. 08:00

Használt anyagból újat alkot a szabadbattyáni Vörösné Simon Nikolett

Egy olyan világban, ahol minden arról szól, hogy dobd ki a régit, vegyél újat, aztán pedig ismét dobd ki, nagy értéke van az újrahasznosításnak és az egyszer használatos tárgyak kiváltásának. A szabadbattyáni Vörösné Simon Nikolett is belecsöppent ebbe a világba – igaz, számára ez a vonal első körben a lelki túlélésről szólt.

S. Töttő Rita

Vörösné Simon Nikolett és a látványvarroda, ahol a használt farmerből új alkotást készít

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Akár a fürdőszobában, a konyhában vagy a hétköznapi viselet tekintetében is érdemes környezetbarát megoldásokban gondolkodni. Ezekre keresi a megoldást kreatív munkái közepette Vörösné Simon Nikolett, aki kenyeres zsákokat, kiflitartókat, csekkdobozokat és sminklemosó korongokat is készít, hogy az egyszer használatos tárgyakat – nejlonokat, vattákat, pamacsokat – lecserélhessük olyanra, ami jobban illeszkedik az ökotudatos életmódhoz. Az egyik azért, mert újrahasználható, nem kell kidobni egy alkalom után. A másik azért, mert kidobásra ítélt anyagokból – kartonból, textilből – készült. A kézműves munka azonban Nikolett számára nem egy tudatos elhatározás volt, mint meséli.

– Kilenc éve kezdtem. A kisfiam Down-szindrómás. Sok műtétje volt, ami miatt otthon ragadtunk, s azt hittem, hogy én ebbe bele fogok gebedni. Elkezdtem macskaplüssöket tömni, ez volt a levezetés. Gyakorlatilag minden műtét alatt, amíg várakoztunk, én ezeket tömtem, így kapcsoltam ki, így próbáltam levezetni a stresszt. Férjem asztalos, így először az ő fadolgait kezdtem feldolgozni pirográffal és akrilfestékkel. Így lettünk mi a Faputtony. Szépen lassan, az évek folyamán pedig ráleltem az újrahasznosítás lehetőségeire is, s most például legutóbb a Jancsárkert ökopiacán látványvarrodát állítottam fel, ahová sokan elhozták a kinőtt, megunt, elhasználódott farmeranyagaikat, melyeket általában textilbőrrel, pamutvászonnal, filccel dekorálok – meséli Nikolett, aki mutatja is a használt farmerből készült táskákat, tokokat és egyéb érdekességeket, melyeket izgalmas applikálásokkal tesz még egyedibbé.

Vörösné Simon Nikolett és a látványvarroda, ahol a használt farmerből új alkotást készít
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

De nemcsak újrahasznosít Nikolett, hanem segít másoknak is abban, hogy maguk is képesek legyenek rá: kézműves-foglalkozásokat tart, melyeken megtanítja az embereket arra, hogyan kell használni a varrógépüket.

– Amellett, hogy a textil a fő alapanyagom, felhasználok kartonpapírt is, csekktartókat készítek belőlük. A célom, hogy egyre inkább a környezettudatosság felé haladjak alkotáskor – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában