Frissen Fejérből

2021.07.01. 16:30

Gyógyteákkal és gőzöléssel is tehetünk a testi-lelki egészségünkért

A gyógynövények a nőiesség megélésében, illetve a nőkre jellemzőbb testi problémák megoldásában is segíthetnek. Mikó Zsófia természetgyógyász jó ideje foglalkozik a témával, és több jó tanácsot adott.

Bokros Judit

Mikó Zsófi végre a közvetlen környezetéből szedheti a teákhoz is szükséges gyógynövények egy részét

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Zsófi és családja pár hónapja költözött Székesfehérvárról vidékre, méghozzá a festői szépségű Gántra, ahol egy kis családi ház szépítésén fáradoznak. Itt végre megvan az a környezet, amelyre a természetes gyógymódok mellett elkötelezett Zsófi régóta vágyott. Ugyanis jó ideje foglalkozik gyógynövények gyűjtésével, amelyekből saját teakeverékeket készít, és másként is hasznosítja a természet kincseit.

A kétgyermekes édesanya örömmel mesélt arról, mekkora öröm, hogy most már a közvetlen környezetéből szerezheti be a növények egy részét, és nem kell azokért hosszú túrákat tennie. Ráadásul így a két leányzót is jobban be tudja vonni a gyűjtésbe, akikhez így már korán közel kerül a természet.

Zsófi a természetgyógyász végzettség megszerzése mellett tanult ájurvédát (ősi indiai életvezetési, gyógyítási módszer), elvégzett egy nőijóga-oktató képzést, és már ekkor – illetve a gyermekei születése óta még inkább – a hölgyek felé fordult. Tehát elsődleges célja tanácsokat, kézzelfogható módszereket adni a nőknek a szépségük, egészségük és lelki épségük megőrzése érdekében. Mindezt persze a természetességre alapozva.

Mikó Zsófi végre a közvetlen környezetéből szedheti a teákhoz is szükséges gyógynövények egy részét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Szeretném visszavezetni az embereket a természethez. Sokan tanácstalanok, nem ismerik eléggé a gyógynövényeket, így ebben is próbálok segíteni. Nőként fontos felismerni például a ciklikusságot, a test összhangját a természettel, és azt, hogy a női minőség alapvetően nyugodt, kiegyensúlyozott. Úgyhogy abban is szeretnék segíteni, hogyan lehet a napi stressz mellett elérni ezt az állapotot – mondja Zsófi, aki a hozzá fordulóknak mindig igyekszik személyre szabott tanácsot adni, és holisztikus szemlélettel áll hozzá az adott problémához. A testi tünetek mellett tehát nézi a lelki oldalt, a valós okot is.

A kifejezetten nőknek javasolt gyógynövények közül kiemelte a cickafarkfüvet, amely sokfelé megtalálható. Szárítva, teaként remek immunerősítő, gyulladáscsökkentő, és segíthet a menstruációs problémák megoldásában. A vöröshere nem annyira elterjedt, de fellelhető. Teájával csökkenthető a nagyobb mennyiségű folyás, és kiegyensúlyozza a hormonháztartást. A csipkebogyó virága, a rózsaszirom ehető, szárítva teaként hűsítő, hormonkiegyensúlyozó hatású, ráadásul szépíti a bőrt. Az erdei szamóca levele szárítva sebgyógyító, összehúzó hatású. Vannak keverékek is, ezekben több növény, gyógynövény jótékony hatása egyesül.

Zsófi alapvetően teaként javasolja a gyógynövények fogyasztását, ám a hozzáértőbbek tinktúrát vagy macerátumot is készíthetnek.

Cickafarkfű, vöröshere, szárított erdei szamócalevél – csupán néhány a jótékony hatású növények közül
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ajánlja az intim gőzölést is, amely tulajdonképpen ugyanolyan, mintha az arcot gőzölné valaki, csak ez alulról történik. Fölé kell guggolni egy gyógynövényes főzetnek, hogy a gőz jól átjárja alulról az intim részeket. Ennek nagyon jó regeneráló hatása van például szülés után, vagy segíthet visszatérő hüvelyi fertőzések esetén. Ráadásul lelki síkon is oldhatja a blokkokat, akár a babavárás kapcsán, ha például jó ideje nem sikerül a megtermékenyülés. Vannak természetesen ellenjavallatok, és nem mindegy, melyik növényt mire használjuk, ezért érdemes tanácsot kérni.

A kiegyensúlyozottság érdekében egyébként jó, ha minden nő ad magának némi énidőt. Amikor például elmerül egy kád, illatos virágszirommal teleszórt vízben, és közben elkortyol egy finom csipkebogyós, hibiszkuszos teát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában