Fontos a hidratálás

2021.06.20. 08:00

Sportolás nyáron – Amikor nem csak önmagunkat, de a hőséget is le kell győzni!

Az elmúlt napok időjárása tagadhatatlanul bebizonyítja, hogy berobbant a kánikula hazánkban is. Az élet azonban nem áll meg akkor sem, ha legszívesebbek bekuckóznánk egy klimatizált helyiségbe és egész nap ki se dugnánk az orrunkat ebben a hőségben.

Bagotai Zsanett

Fotó: Pixabay

A sport szerelmesei ilyenkor is hódolnak a legnagyobb szenvedélyüknek és nem állíthatja meg őket az időjárás. Fontos azonban tudni, hogy mit, hogyan és mikor csinálunk, ehhez pedig Takács Pétert, az Alba Triatlon edzőjét hívtuk segítségül.

- Az első és legfontosabb dolog leszögezni, hogy megfelelő hidratálás és táplálkozás nélkül lehetetlen hatékony edzésmunkát végezni. A tréningeket érdemes átrakni a reggeli vagy a korai esti időszakra, hiszen ilyenkor jóval kedvezőbb az időjárás, mint a délutáni órákban. Természetesen az élsportolóknál más a helyzet, hiszen nekik a versenyek általában a délután folyamán vannak, amikor a legmagasabb a hőmérséklet. Ezért fontos, hogy az edzés is ilyenkor történjen, hogy alkalmazkodni tudjon a szervezet. Sportolók esetében egyébként a melegben történő edzés előnyökkel is járhat.

Mi van akkor, ha csak a hőségben tudunk edzeni, hogyan csináljuk?

- A fokozatosság, mint mindig létfontosságú dolog. Ha csak párszor edzünk a melegben, az valószínűleg rosszul fog esni a szervezetnek. Fel kell építeni az edzést, hogy hozzászokjunk az időjárási körülményekhez is. Heti 1-2 nap hőségben történő edzés több héten keresztül elég ahhoz, hogy a hőérzetünk megnövekedjen, a szervezetünk alkalmazkodjon. Ha viszont túlzásba esünk, akkor akár még kórházba is kerülhetünk, ezt pedig mindenki szeretné elkerülni! Mindig tartsuk be a fokozatosság elvét és legyünk türelmesek!

Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele

- A hőség legyőzésének leghatékonyabb módja, hogy hidratáltan veszünk részt edzésen. Ez segíthet alacsonyabban tartani a pulzusunkat. A pulzus jobban növekszik a hőségben, mert sportolás közben az izomműködés nagy része hőenergiává alakul át, ezt a szervezetünk izzadással kompenzálja. Izzadással nemcsak folyadékot veszít a szervezet, hanem a vért mozgatjuk, hogy hűtsük a bőrünket. Ha kerékpáron ülünk, érdemes gyakorolni az ivást kerékpározás közben is, mert menetszél hatására az izzadást később érzékeljük és fejfájásra, fáradtságra, gyengeségre, dehidratáltságra leszünk figyelmesek.

Hidratálni az egyik legfontosabb dolog, főleg nyáron!
Fotó: Takács Péter

Amire még érdemes odafigyelni: a nátrium pótlása

- Minden sportoló más mennyiségű sót választ ki izzadással. Rövid edzés esetén egy egyszerű sós snack segíthet a sópótlásban. Négy órás vagy annál hosszabb edzések (például maraton, ultrafutás vagy hosszútávú triatlon) során a sportolóknak sótablettával kell kiegészíteniük az edzéseket is. Egyes sportolóknak nagy koncentrációjú sportitalra és gélekre lehet szükségük, másoknak azonban csak néhány sótabletta kell. A frissítést gyakorolni kell, nincsen aranyszabály a szervezetre. Az anyagcsere folyamata mindenkinek más és más. Gyakoroljunk különféle márkákkal és termékekkel annak megállapításához, hogy mi a legmegfelelőbb a számunkra.

Hűtsük magunkat vízzel

- Ha vizet akarunk önteni a fejünkre, akkor a legjobb szobahőmérsékletű vizet használni. Érdemes hűteni a kezünket és az alkart is, ahol nagy erek futnak. Ezeknek a területeknek a lehűtése hatással lehet az egész testére.

Oda kell figyelni a tempóra is

- Végül, még akkor is, ha az összes fenti módszert és stratégiát sikeresen alkalmazzuk, akkor is szabályoznunk kell a hőmérsékletünket fokozatosan. Pontosabban el kell kerülni a túl gyors, intenzív tempót. Fokozatosan kell kezdeni és az edzéseket felépíteni. Amíg a nyári melegben edzünk, az alkalmazkodás időszakban a biztonság, fokozatosság rendkívül fontos. Ügyeljünk a pulzusra és a közérzetünkre. Ha betartjuk ezt a pár egyszerű módszert, akkor teljes mértékben felkészültünk és készen állunk egy nagyszerű verseny/edzés teljesítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában