szponzorált tartalom

2021.06.29. 11:02

Ezeket mérlegeld mielőtt walkie-talkiet vásárolsz

A kapcsolattartás, a kommunikáció és annak fenntartása az idők kezdete óta fontos az ember számára. A rádiózás megjelenése után pedig sorra jöttek ki azok az eszközök, amelyek lehetővé tették a gördülékeny és gyors kapcsolatfelvételt. Az egyik ilyen régebbi, ám a mai napig népszerű eszköz a walkie-talkie, amely számtalan előnnyel rendelkezik, ugyanakkor nem árt tisztában lenni egy-két dologgal, ha azon törjük a fejünket, hogy vásárolni szeretnénk egyet vagy akár többet.

Professional middle aged engineer in hard hat using walkie-talkie while working

Mik az engedélyköteles adóvevők, és hol használják őket?

 

Az adó-vevők két fajtáját tekintve vannak az engedélykötelesek és az engedély nélküliek. Előbbi egy előre programozott frekvencián működik, amelyhez – ahogy a nevében is olvasható – engedélyre van szükség. Ezzel az engedéllyel, ugyanis távol tartható a nem kívánt rádióforgalom, ennek hiányában azonban ennek ki lennék téve. Sokkal kevesebb zavar és privát szféra vesz minket körül. Pontosabban egy adott csoport számára lehetővé teszi, hogy csak és kizárólag egymást hallják.

Ezt a formáját egyébként általában nagyobb cégcsoportok, multik, nemzetbiztonsággal foglalkozók, kórházak vagy éppen szállítással foglalkozó egyének szokták alkalmazni a nagyobb intimitás és hatótávolság miatt. Fontos megjegyezni, hogy díjköteles. Előnyei, hogy a készülékek zavarmentes kommunikációra képesek egy adott frekvencián, sokkal nagyobb kapacitása van az aksijuknak és az antennájuknak, ezért jóval nagyobb a hatótávolságuk is. Vészhelyzetben pedig mindenféle akadály nélkül tud zajlani a kommunikáció. A sok jó mellett azonban hátránnyal is jár, hiszen nagyon időigényes tud lenni az engedélyeztetés, sok pénzt visz el a csatornahasználat és az ehhez szükséges eszközök is jóval drágábbak.

A walkie-talkie, mint engedélyhez nem kötött rádiós adó-vevő

 

A klasszikus – filmekben is látható – walkie-talkie eszközök engedély nélkül is bátran használhatók. Ezeket elsősorban alkalmi használatra és kicsi hatótávolságokra veszik játékokhoz, lakásfelújításhoz, munkához, kiránduláshoz, szórakozáshoz, ugyanis jóval költséghatékonyabb, mint a telefon és könnyebb is használni. Ehhez nem szükséges engedély, ugyanis nincsenek előre programozott frekvenciacsatornái, de az Egyesült Királyságban és Európában is használni tudják a vásárlók.

Nagyon praktikusak tudnak lenni kisebb rendezvényeken vagy csapatépítőkön, gyárakban, építkezéseken, rendezvényeken. Előnyei közül a díjmentességet, a jó ár-érték arányukat és a nagy választékot lehet kiemelni. Szerencsére az engedélyköteles rádiókat nem zavarják, mivel szabad frekvencián működnek. Hátrányai, hogy más felhasználók is kapcsolatba tudnak velünk lépni. Hatótávolságuk sokkal kisebb, mint az engedélyköteles társaiké, vagyis lakott területen mindössze 3 kilométeres távolságban képesek működni. Vészhelyzetben nem jól használhatóak, mivel a csatornákat az használja, aki sikeresen először foglalta el.

A walkie-talkie technikai, felépítésbeli jellemzői

Bár a szabadon használható walkie-talkie eszközöket inkább szórakozásra használják, nagyszerű kommunikációs eszközökként tudnak funkcionálni. A legtöbb esetben nem lehet leszerelni az antennáját, amely kicsi, nem lehet átalakítani semmilyen formában, kompakt, illetve gombokkal lehet váltani a csatornát. Az ilyen készülékeket vastag műanyagház veszi körül, a drágábbakat pedig tartós fém. Mikrofonja és hangszórója is van, amelyek az olcsóbb fajtáknál egy és ugyanaz.

Mire használhatunk fel egy walkie-talkie-t, milyen konkrét szórakozási lehetőség vagy munkák során?

Összességében bármire használhatunk egy walkie talkie-t. Ahogy fentebb is írtuk kisebb a hatótávolsága, mint egy engedélykötelesnek, így különböző családi vagy baráti összejövetelek játékaihoz, a ház körüli teendők gyors és gördülékeny megvitatásához, az emeletek közti gyors információ cseréhez is nagyszerűen lehet alkalmazni. De hajózáshoz is gyakran használják, például kisebb hajók kommunikációjához vagy kamionozáshoz, ahova egy fix rádió túl drága lenne. Ezek a tárgyak/eszközök teljesen szikra és robbanásbiztos adó-vevők, amelyeknek a használata nem okoz veszélyt sem a gyerekekre, sem pedig a felnőttekre nézve.

Ha a megfelelő készüléket sikerült kiválasztani, kicsomagoltuk és az első ellenőrzésen túl vagyunk, akkor érdemes kipróbálni élesben is. Nem mindegy hogy kommunikálunk, hiszen bárki hallhatja, de mi is hallhatunk másokat. Cseréljünk benne elemet, az akkumulátor pedig legyen frissen feltöltve. A készülékek pedig legyen azonos csatornán és legyenek azonosan szelektívek is, mivel ezek hiányában nem fogják fogni egymást. Használatuk viszont annyira egyszerű, hogy egy pár éves is képes felfogni.

Miért érdemes walkie talkie-t vásárolni?

Aki telefon vagy egyéb bonyolult technikai eszköz nélkül szeretne gyorsan és egyszerűen kommunikálni, esetleg egy kis játékosságot csempészni a mindennapokban, az mindenképp nézzen szét online és az üzletekben, ahol a széles választék közül megtalálhatja a számára és a feladatára legmegfelelőbbet. Teljesen díjmentes, olcsó és mindezek mellett igen hasznos is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában