semmiképp se hagyja ki!

2021.06.13. 14:00

A légkondi karbantartása több szempontból is hasznos

A hosszú tél után egyik napról a másikra nyár lett, így egyre többen kapcsolják be a légkondicionáló berendezéseket. Ám ha eddig nem tették volna meg, feltétlenül nézessék át előbb egy szakemberrel, a koszos légkondi ugyanis súlyos betegséget is okozhat!

Borsányi Bea

Egészségvédelmi szempontból is fontos a klíma takarítása Fotó: PT / FMH

Fotó:

– A Klímaberendezések karbantartásánál három fő szempont van: az egészségünk védelme, az energiafelhasználás csökkentése és a berendezés élettartamának növelése – kezdte Szalai Sándor, klímaszerelő. – A klíma karbantartása elsősorban azért fontos, mert a használata során a rajta átáramló levegőből lerakódik a por, amely nedves környezetben penészt is okozhat, ez pedig káros az egészségre. Ugyanakkor, mivel a klíma beltéri egységében lévő szűrők fel is fogják a port és a légúti megbetegedést okozó szennyeződéseket, ezeket a szűrőket évente javasolt tisztítani. A hőcserélő hűtőbordát is takarítani, fertőtleníteni kell. Ugyanígy a kondenzvíztálcát, ahol szintén elszaporodhatnak a baktériumok – folytatta a szakember.

Klímatisztítás: szakemberrel, vagy házilag?

Sokan azt gondolják, hogy mivel alig használják a klímát a nyári szezonban, semmi értelme nincsen a karbantartásának. Csakhogy a használat gyakorisága nem függ össze a karbantartás szükségességével, ugyanis a lakás levegőjében keringő por ugyanúgy bejut az eszköz belsejébe, így a nem kívánt kórokozók és baktériumok is megjelennek benne. Minden évben leírjuk a klímaszezon kezdetén, hogy a legveszélyesebb a Legionella baktérium okozta megbetegedés. Ha ezt a baktériumot megisszuk, vagy fürdünk benne, nem lesz bajunk, ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a baktérium okozta kórba. A karbantartással ez is megelőzhető.

Egészségvédelmi szempontból is fontos a klíma takarítása
Fotó: PT / FMH

– A teljes körű tisztítást otthon, házi eszközökkel vagy a lakosság számára is elérhető klímatisztító spraykkel nem lehet hatékonyan elvégezni. Ezek a szerek nem alkalmasak a mikrofilmek leoldására, vagyis nem fertőtlenítenek. A klímagyártók előírják az évenkénti minimum egyszeri, de ha fűtési üzemben is használva van a készülék, minimum kétszeri karbantartást. Ez nem mellesleg a gyártói garancia feltétele is – mondta a klímaszerelő, aki hozzátette, a rendszeres karbantartással energiamegtakarítást is elérhetünk.

A szűrők mellett a berendezés mechanikus, forgó alkatrészeit sem árt felülvizsgálni, mert ezek elhasználódása vibrációhoz, erősödő zajhatáshoz vezet. A klíma egyik „betegsége” lehet a hűtőközeg-szivárgás, ami több problémát is okozhat – a klíma nem hűt megfelelően, jelentősen nő az áramfogyasztás, és csökken a teljesítmény. Ha pedig nagyobb hűtőközeghiány mellett használjuk a gépet, az annak a tönkremenetelét is okozhatja. A rendszeres klímatisztítás mellett a gép élettartama és biztonságos üzemeltetése, működése hosszabb időre fenntartható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában