feltöltődés

2021.06.19. 15:00

A hosszú hétvégék pihentető titka

Az már most is tudható, hogy jövőre is két háromnapos és három négynapos hosszú hétvége vár ránk. Szakértők szerint azonban érdemes a saját szabadnapjainkból is áldozni a hétvégék meghosszabbítására és nem csak a hosszú szabadságokra tartogatni őket.

FMH

Hosszú hétvégére jó program lehet egy kellemes túrázás Fotó: PT

Egynapnyi szünet nyilván nem fogja megoldani az összes munkával kapcsolatos problémát, elmulasztani a stresszt, viszont sokkal többet segíthet, mint azt gondolnánk. Lisa Orbé-Austin amerikai pszichológus, aki karrierjük menedzselésében segíti a profikat, elmondta (s ezt a Pénzcentrum portál idézi): egy hatékony mentálhigiénés nap megkönnyebbülést adhat, segíthet, hogy jobban tudjuk érzelmeinket szabályozni. Amikor már nagyon belefásultunk a munkába, nem tudunk szabadulni a negatív érzelmi spirálból, mindent borúsan látunk, érdemes megszakítani valahogy ezt a mókuskereket. Erre egy sima hétvége már nem elég. Nyilván, a hosszabb sem fogja sosem eltörölni az összes gondot, viszont ad egy kis lendületet, egy rövidke lélegzetvételnyi szünetet. Sokat segít viszont, ha ezeken a hétvégéken nemcsak otthon fekszünk, de olyan programunk is van, ami – ha átmenetileg is, de – kiszakít minket a szürke hétköznapokból. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég lehet egy jó kirándulás, egy vízparti lazítás vagy szép tájakon való kerékpározás.

Hosszú hétvégére jó program lehet egy kellemes túrázás Fotó: PT

 

Melyik napot érdemes kivenni? Amikor már valaki teljesen ki van égve, akkor már lényegében mindegy, mikor tart szünetet. Viszont, ha még nem facsart ki teljesen a munka, de már közel a szakadék széle, akkor a szakértők azt tanácsolják, a kivett plusz napot ne a hét közepére időzítsük. Sokkal nehezebb úgy kiszakadni a munkából, hogy előtte két napot dolgoztunk, és vár még ránk utána két munkanap. Praktikusabb a hétfőt vagy a pénteket kivenni, mert ezek lerövidítik a munkahetet, így az egészen más színezetet kap. Jobban várja ugyanis az ember a hétvégét, ha tudja, hogy egy nappal tovább pihenhet. A csütörtök péntekké, a szerda kispéntekké avanzsál. A jelenség a hosszú hétvégéknek köszönhetően mindenkinek ismerős, ugye?

Tapasztalatok szerint sokkal elfogadottabb a munka világában is, ha valaki a hétfőt vagy a pénteket veszi ki, ha egy-egy napról van szó, mintha a hét közepén megy szabadságra. Hogyha valaki munkaügyben nem éri el az embert hétfőn, akkor majd megpróbálja kedden, ha pedig pénteken nem sikerül, abból sem szokott igazi fennakadás történni. Ha valaki hét közben van távol, nagyobb eséllyel megeshet, hogy addig bombázzák e-mailekkel vagy telefonhívásokkal, amíg el nem érik. Egy hétfői vagy pénteki távollétbe mások is hamarabb beletörődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában