Frissen Fejérből

2021.05.20. 11:30

A szemétszállítás külön szervezése a megyei önkormányzatok fontos vállalása

A lomtalanítás, az elektronikai hulladék gyűjtése a vírushelyzet miatt helyenként elmaradt, már ahol volt egyáltalán. A veszélyes hulladék elszállításának szervezése az önkormányzatok fontos vállalása.

Zsohár Melinda, Majer Tamás, V. Varga József, Borsányi Bea

Nem mindig volt szemét. Csak azzá vált. Mi legyen, mi lehet a sorsa?

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A veszélyes és az elektronikai hulladék sosem lesz kevesebb a környezetünkben, az otthonunkban használt háztartási eszközök (mosógép, fagyasztó, televízió, számítógép, porszívó, fűnyíró) gyorsabb generációváltáson esnek át, mint bármikor a korábbi évtizedekben. A veszélyesek: festékek, hígítók, akkumulátorok, növényvédő szerek és társaik velünk vannak, mert életünk kényelmesebb általuk. De mi legyen velük, ha nincs szükség rájuk? Az önkormányzatok egyre több helyen vállalják hivatalos és ellenőrzött elszállításukat, gyűjtésüket, azt remélvén, hogy az emberek nem dobálják ki őket a határba, az erdőbe…

Nagy siker!

– Tavaly ősszel nagy sikert aratott a lakosság körében az elektronikai hulladék elszállítása községünkből – mondja Ugron Zoltán mányi polgármester. – Hét teherautónyi elektromos háztartási cikket szállított el tőlünk egy erre szakosodott cég. Olykor el kell magyarázni, hogy a „kibelezett” mosógép nem jó, csak ha benne van a motor, hiszen azt hasznosítják tovább – szögezi le a faluvezető. – Szemre úgy tűnt, nálunk legtöbb a lejárt hasznosítású hűtőszekrény és fagyasztóláda volt, s akadtak még képcsöves televíziók. A Máltai Szeretetszolgálattal állunk szerződésben, van egy ágazatuk, amelyik erre a tevékenységre specializálódott. Az országban több helyütt kialakítottak a gépek szétszedésére kisebb üzemeket, s újrahasznosításra értékesítik a meghatározott anyagokat.

Mányon az önkormányzat évente kétszer, de minimum egy alkalommal megszervezi ezután az elektronikai hulladék gyűjtését. A polgármesteri hivatal közreműködik: hirdetés, területkijelölés, őrzés, átadás – ez a feladatuk. Költségeik ezzel minimálisak, de például a képcsöves tévé elszállításáért fizetni kellett.

– A veszélyes hulladék összegyűjtésében és elszállításában nincs biznisz, tárolni törvénysértő, átvételre sincs jogosultsága, csak az erre szakosodott s megfelelő jogosítványokkal bíró cégnek – fogalmaz pontosan Ugron Zoltán. – A minden önkormányzatnak kötelező környezetvédelmi alapból költünk rá, hiszen fizetni kell azért, hogy elvigyék, s a megfelelő helyre helyezzék el a kü­lönleges kezelést igénylő hulladékot.

Naponta összeszedik

A mintegy 740 lakosú Mátyásdombon Lelkes Tibor, a falu polgármesterének elmondása szerint alapvetően nincsen szükség nagyobb volumenű, kampányszerű szemétszedésre, mert a település terein, utcáin esetlegesen megjelenő hulladékot, ha kell, napi rendszerességgel, tehát azonnal összegyűjtik a községben dolgozó közmunkások.

Nem mindig volt szemét. Csak azzá vált. Mi legyen, mi lehet a sorsa?
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szélmalomharc

– Szabadbattyán is, mint sok más település, mindennapi szélmalomharcot vív az illegális hulladéklerakással. Mindent megpróbálunk, amit csak lehet, de az emberek megfelelő hozzáállása nélkül ez kilátástalan, véget nem érő küzdelem – mondta Szabó Ildikó polgármester. – Az elmúlt években az illegálisan lerakott hulladékot egy helyre gyűjtöttük, több száz köbméter mennyiségű lett. Nagyon sajnálatos, hogy a költségvetésünkből jelentős összeget kell ennek felszámolására fordítani, melyből járdát, játszóteret vagy bármi más, hasznos dolgot is fi­nanszírozhatnánk. A legszörnyűbb, hogy amint a szemetet összeszedjük, napokon belül megérkezik az „utánpótlás”.

A használt sütőolaj begyűjtése a településen is működik, a lakosság három helyen teheti meg (a művelődési háznál, a Széchenyi utcai és a falubattyáni boltnál). Nagy hiányossága volt Battyánban az üveghulladék elhelyezésének, de most már ismét rendelkezésre áll egy ilyen gyűjtőkonténer a polgármesteri hivatal mellett.

– A hulladékgyűjtés mint kötelező önkormányzati feladat közszolgáltató cégen ke­resztül valósul meg. Hulladékelhelyezési kérdésekben elsősorban ők adnak tájékoztatást, de vannak egyéb, hulladékgyűjtésre jogosult vállalkozók is, akiket megbízhatunk a hulladék elszállításával – tette hozzá a faluvezető.

Segítség a hulladékudvar

Több településhez hasonlóan nemrégen Csákváron is felszereltek olyan köztéri kamerákat, amelyekkel figyelhetik az illegális hulladéklerakást. A településen belül azonban nem okoz nagyobb problémát a jelenség. A külterületeket az idén is megtisztították: a Pro Vértes Alapítvány minden évben szervez szemétgyűjtést a Vértesi Natúrparkban, illetve az önkormányzat saját költségén szállíttatott el nagyobb mennyiségű, illegálisan lerakott szemetet. Ami a veszélyes hulladék gyűjtését illeti, a városban működik hulladék­udvar, ami lehetőséget biztosít a lakosoknak az ilyen jellegű hulladék lerakására, ezért külön gyűjtést nem szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában