Szponzorált tartalom

2021.05.31. 15:35

Lehetséges a szürkehályog kezelése műtét nélkül?

Az internet rengeteg mindenben megkönnyítette az életünket, ez egyértelmű.

Az autós, tömegközlekedéses és gyalogos navigációtól kezdve a nehezen memorizálható tények, legyenek azok történelmi évszámok, kémiai képletek, vagy a helyes nyárigumi méret keresése az autónkra, mind néhány kattintással elérhető: okostelefonokkal már a zsebünkből, bármikor. Azonban nem véletlenül éri egyre komolyabb kritika a világhálón elérhető információ tömeget azzal kapcsolatban, hogy sok tudásanyag, amely valamilyen termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódik (és mi nem ilyen manapság!?), nem megbízható, hanem szponzorált vagy éppen kifejezetten megtévesztő tartalom. Lássuk, mi a helyzet a szürkehályoggal.

Milyen gyógymódok vannak a szürkehályog kezelésére?

A szürkehályog csak műtéttel gyógyítható meg (forrás: Budai Szemészet). Ez a legfontosabb információ, amelyet ebben a cikkben meg fogunk tudni. Médiaműveltségi kérdés, hogy saját magunk ki tudjuk-e szűrni a csodás gyógyulással hitegető oldalak megtévesztő információit. Az interneten találunk táplálékkiegészítőket, népi gyógymódokat, gyógykészítményeket, de a szakmai, szemészeti portálok mind megegyeznek abban, hogy a szürkehályog nem gyógyítható más módon, mint sebészi beavatkozással.

Tartani kell a szürkehályog műtéttől?

Mielőtt beavatkozásra kerülne a sor, mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy szürkehályog betegség áll fent nálunk vagy annál a páciensnél, akiről gondoskodunk. Ezt csak képzett szemész állapíthatja meg teljes bizonyossággal. És mi is az a szürkehályog (avagy caratacta)? Ez egy látásromlást okozó elváltozás, vagyis a szemlencse elszürkülése. Ha már kialakult a szürkehályog, a műtét a célravezető, amely során az elhomályosult szemlencse eltávolításra kerül, és ezt egy mono- vagy trifokális lencsével helyettesítik.

A műtéti beavatkozás nevezhető szimplán egy rutin beavatkozásnak. Ezt nagyon gyakran, nagy biztonsággal, rendkívül eredményesen végzik el. A ma elérhető legkorszerűbb eljárás az úgynevezett phacoemulsificatios, ultrahangos technika: ennek során nincs szükség altatásra, és az érzéstelenítés sem injekciókkal, hanem szemcseppekkel történik. A teljes műtét nem tart tovább tíz percnél és szerencsére nem jár fájdalommal. Ez azért nem azt jelenti, hogy rögtön haza is mehetünk, de bent fekvésre sincs szükség: mindössze 1-2 órás pihenés ajánlott, és ezt követően a kísérőnkkel ott is lehet hagyni a rendelőt.

A Budai Szemészet oldalán találunk személyes véleményeket is (videóval, fényképpel, névvel vállalt beszámolókat, köztük ismert színészekét is és egy olimpiai bajnok kardvívóét is).

Mire számíthatunk a beavatkozás után?

Nagy különbség, hogy mono- vagy trifokális lencsét ültetnek-e be. Az előbbivel egy távolságra látunk majd élesen, míg az utóbbinál szerencsés esetben háromra (közelre, középtávra és távolra), így az utóbbi teljes egészében kiválthatja a szemüveg igényét.

Közvetlenül a műtét után számíthatunk némi kényelmetlenségre: ilyen lehet például a fokozott könnyezés és a fényérzékenység. Ezután a javulás fokozatos lehet, előfordulhat rövid ideig tartó látásingadozás is, majd legfeljebb egy hónap után beáll a végleges látásélesség. Azonban nagyon sokan vannak, akik már a műtét másnapján élesen látnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában