Meghálálja a törődést

2021.05.30. 07:30

Bőrünk egyedi és különleges, ezért nem mindegy, hogyan ápoljuk!

Bőrünk a legnagyobb szervünk, ami mindenki számára látható, így természetes, hogy mindenki szép, problémamentes és ragyogó bőrt szeretne magáénak tudni, hiszen így lehetünk igazán magabiztosak. Biztosan sokan, sokféle bőrápolási rutint kipróbáltak már, és sokszor keresgéltek az interneten válaszok reményében, hogy vajon miért jöhetnek elő azok a fránya pattanások még felnőttkorban is. Mi most egy fehérvári kozmetikushoz, Pap Grétához fordultunk segítségért, hogy válaszokat kapjunk a bizonyára sok mindenkiben felmerülő kérdésekre.

Bagotai Zsanett

Pap Gréta tanácsai sok ember számára nyújthatnak segítséget

Fotó: Pap Gréta

A vitaminok elengedhetetlenek a bőr számára is

- Ahogyan a szervezetünknek, úgy a bőrünknek is szüksége van vitaminokra. Ehhez először az egyik kedvenc és igaz Szent-Györgyi Albert mondást szeretném megosztani. “A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz problémát, ha nem esszük meg.” Egy szóval a vitamin elengedhetetlen, de nem mindenkinek fog segíteni az, ami lehet, hogy a barátnődnek vagy másnak bevált. Nagyon fontos tudni, hogy melyik az a vitamin, amire a szervezetnek szüksége van és azt belülről kell támogatni, és úgy fog segíteni kívülről is szépülni. Elsődlegesen a fő és kedvelt vitaminok, amiket a bőrnél alkalmazok én is, az a magas hatóanyagtartalmú A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin és E-vitamin.

A rossz táplálkozás visszatükröződik az arcunkon is

- Nagyon fontos tudni, hogy amikor azt halljuk, hogy a bőr mikrobiomja felborult, meg is értsük. A bőrünkön levő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok milliárdjai foglalnak helyet, amik velünk együtt élnek és támogatják a hétköznapjainkat, és ezt a megszámlálhatatlan és láthatatlan jótevőt hívjuk mikrobiomnak. Amikor ez felborul, akkor nagyon fontos, hogy belülről pótoljuk ezeket a jó baktériumokat a bélflóránknak. Ahogy a vitaminok, úgy a probiotikumok is nagyon fontos szerepet játszanak a bőr egészséges és üde megjelenéséhez. Fontos, hogy tudjuk elsődlegesen a táplálkozáson kell javítani és tiszta élelmiszerekkel táplálkozni, ugyanis csak a szánkban 700 baktériumfaj található meg, így ha nem megfelelő tápanyagot juttatunk be, akkor a rossz baktériumok felszaporodnak eljutva a bélbe és ezután alakulnak ki azok a csúnya bakteriális aknék és pattanások.

A különböző drogériák és szupermarketek több ezer fajta és féle bőrápolási terméket kínálnak számunkra. Kinek is lenne könnyű eldönteni, hogy melyik a jó?

- A vásárlók többségének forgalma sincsen, hogy melyik lenne a számára megfelelő. Meglátásom szerint sok ember (nő és férfi egyaránt) nincs tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusa, és a probléma itt kezdődik. Elkezdünk kísérletezgetni hol erősebb, hol gyengébb termékekkel, és mást nem érünk vele el, csak hogy a különböző hatóanyagokat (jókat és rosszakat is) a bőrünk felszívja, amivel szintén felborul a bőrünk egyensúlya. Ezek minden készítményre igazak. Akinek pedig problémás a bőre és már kezelni kell, azoknak a drogériás készítmények majdnem, hogy nem fognak segíteni, mert a bennük található hatóanyagok nagyon alacsonyak és a már súlyos bőrproblémát nem fogja tudni kezelni. Tudom, nem sokan engedhetik meg, hogy 1-2 havonta a kozmetikus által használt termékeket vásárolja meg ezért, szeretném kiemelni, hogy vannak olyan termékek a piacon, amik elérhető árban vannak, de nagyon fontos, hogy megfelelő kozmetikus szakemberrel konzultáljunk a termék vásárlása előtt.

Mindenki egyedi, ezért speciális törődést igényel a bőre, hogy aztán ragyoghasson

- Én és a kis csapatom is úgy véljük, hogy mind az edzésnél, táplálkozásnál és a bőrnél is elengedhetetlen, hogy egyénre szabjuk a különböző módszereket, kezeléseket és terápiákat. Nincs egyforma test, mi emberek olyanok vagyunk, mint a hópelyhek, egyediek és egyetlenek. Ezért mindenkinek szükséges az egyedi bőrápolási etikett felállítása is, mind a kozmetikai kabinban és utána otthon is, ahhoz, hogy a megfelelő eredményt érhessük el. Az egészséges, üde és ragyogó bőr mindenki számára elérhető. Idő és kitartás itt is elengedhetetlen, pont mint a táplálkozásban és a sportban is.

Gréta egy speciális módszerrel dolgozik, amely megmutatja honnan ered a probléma

- A mai rohanó világban és a sok reklám által mi magunk sem tudjuk, mit is használjunk a legnagyobb szervünk ápolására. 3 éve egy amerikai utam során találkoztam egy olyan műszerrel, ami galvanikus bőrválaszt adva méri fel a testünk szervrendszereit. Ez egy kézi bölcső, ami csak úgy, mint egy orvosi sztetoszkóp segíti felmérni, hogy milyen súlyos probléma okozza, okozhatja a bőr problémáját. Ezalatt azt is értem, hogy megmutatja, hogy melyik szervrendszerben van felborulás, ami kihat a bőrproblémára. Napjainkban sok olyan stresszhatás éri szervezetünket melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Szervezeti egyensúlyunkhoz a megfelelő személyre szabott egyéni terápiákat, balancereket szükséges alkalmaznunk. A kézibölcső mint állapotfelmérő innovatív eszköz, amely egyszerűen és fájdalommentesen felméri a szervezetet, majd ezt követően állítom fel a személyre szabott kezelést a bőrnek megfelelő termékekkel, hogy a hatóanyagok felszívódása 100%-os legyen és az eredmény se maradjon el.

Pap Gréta tanácsai sok ember számára nyújthatnak segítséget
Fotó: Pap Gréta

Mi a napi bőrápolás titka, mire van szüksége valójában a bőrnek naponta?

- Nagyon sokan beszabadulnak egy drogériába és felvásárolnak mindent a bőrükre és ezt otthon 1 hétig felpakolják szépen egymásra, majd nem látják a változást vagy éppen rosszabb lett a helyzet. A legfontosabb és elengedhetetlen bőrápolási lépés a tisztítás! Nagyon fontos, hogy reggel és este az arcunkat tisztára mossuk. Azért használtam így a tisztítást, mert sokan 1-2 vattakoronggal és micellás vízzel áttörlik, dörzsölik az arcukat és úgy gondolják, hogy akkor ezzel kész is van. Sajnos nem! Fontos, hogy arcunkat megmossuk. Akár lemosó tejet, habot, maszkos lemosót vagy kétfázisú tisztítót használunk bő vízzel alaposan mossuk le és óvatosan töröljük át arcunkat. Fontos, hogy ne csiszatoljuk, dörzsöljük se vattakoronggal, sem pedig törölközővel. A bőrünk a legnagyobb szervünk, ami mindenki számára látható, vigyázzunk rá és ápoljuk! Higgye el mindenki, meg fogja hálálni!

Nyár kontra sminkelés

A smink sok nő számára elengedhetetlen. Vagy a munkája miatt vagy csak esztétikailag. A smink nem fog bántani, ha okosan és megfelelően használjuk. Itt is elengedhetetlen, hogy egy szép sminket szépen tisztított és hidratált arcra helyezünk fel. Természetesen nyáron célszerű kerülni a vastag, magasan fedő alapozók használatát. Esztétikailag sem szép látvány, nem a nyár outfitje és a bőrünk sem örül neki. Az időjárás változásával a szokásos szépségrutinon is érdemes hangolni, hisz nyáron a hőség, UV sugárzás, változó környezeti hatások kihívások elé állítják bőrünket. A fényvédők használat egész évben ajánlott ugyanis sokan megfeledkeznek télen a hóról vissza verődő napról vagy a kék fényről amit az elektronikai készülékeink bocsátanak ki. Nyáron, de már az első napsugarak megjelenésével viszont kötelező a fényvédők használata. Ha betartjuk az alapos bőrtisztítást és a fényvédő használatát sem hanyagoljuk el, akkor biztos, hogy ragyogó és üde bőrrel élvezhetjük a napfényt, és magabiztosan állhatunk a kihívások, és persze a nyári pihenések elé.

Bár már elhagyhattuk a maszkot, mi volt a tapasztalat? Ez is okozott panaszokat, problémássá válhat a bőr a maszk folytonos viselésétől?

- Igen, ezt a pillanatot már minden bizonnyal sokan vártuk. Egy kicsivel megkönnyebbültünk, de nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sokan vannak, akiknek még mindig 8-12-16 órákat szükséges a maszkot viselni, mert olyan helyen tartózkodnak, vagy a munkájuk megköveteli azt. A maszk viselése egy “új” bőrproblémát hozott nekünk a maszknét, ami igazából egy bakteriális gyulladást váltott ki legfőképpen azon területen az arcon, ahol a maszk takar. Ahogy már említettem, a szánkban több száz baktérium tanyázik, és ezt most letakartuk és így éljük a mindennapjainkat. Ezáltal az elhasznált baktériumokban hemzsegő levegő ott kering a maszk alatt és a rossz baktériumok pedig gyulladást okoznak a bőrön. Ez a fajta gyulladás és pattanás sajnos a fájdalmas fajtába tartozik. Nagyon sokan nekiálltak házilag ezeket kinyomni vagy megpróbálni eltávolítani. Fontos tudni, hogy ezeket ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk még ha nehéz is megállni. Inkább mossunk arcot többször, ahogy ezen időszakban nagyobb figyelmet fordítunk a kezünk tisztítására is. A tisztítás után alkalmazzunk bőrápoló krémet, nyugodtan tegyünk többet oda ahol a maszk van. Amennyiben szükséges sminket alkalmaznunk, fordítsunk nagyobb figyelmet a szemekre, hiszen az arc el van takarva egész nap. Maximum egy enyhe színezett hidratálót alkalmazzunk. Ezekkel a praktikákkal megtudjuk óvni a bőrünket, hogy a rossz baktériumok elszaporodjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában