Szabad Színház plakátjait is gyűjti

2021.04.25. 08:00

Magony Imre személyes kedvencei egyedi darabok, melyek hatalmas eszmei értékkel bírnak

Személyes kedvencei különleges, egyedi darabok, amelyek hatalmas eszmei értékkel (is) bírnak. Szívesen gyűjti a Szabad Színház plakátjait. A pénzben kifejezhetőnél fontosabbnak tartja az eszmei értéket.

Héjj Vivien

Magony Imre felkérésére Kass János készítette a Varkocs Györgyöt ábrázoló metszetet Fotó: Magony Imre

Magony Imre neve sokak fülében ismerősen csenghet. Hol is kezdjük? Ha a titulusát akarnánk meghatározni, bizony hosszan sorolhatnánk: a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasószolgálati könyvtárosa, író és nem utolsósorban a Szabad Színház alapító és társulati tagja. Ezúttal őt kérdeztük arról, melyek azok a tárgyak az otthonában, amelyek igazán közel állnak a szívéhez, legyen az egy bútordarab, ki­egészítő vagy bármilyen kézzel fogható dolog.

Mint mondta, alapvetően tárgymániás, kissé talán gyűjtögető típus, bár számára az eszmei érték sokkal fontosabb, mint a valamely pénznemben meghatározható ár.

– Ha valami megtetszik, megragad, mindegy, hogy értékes vagy értéktelen. Sőt, inkább az értéktelenekhez vonzódom jobban – kezdte Magony Imre, akinek kedvenc tárgyai igazán különlegesek.

Egyik személyes kedvence egy metszet, amelyet Kass János Kossuth-díjas grafikus, szobrász készített Magony Imre felkérésére.

– Ez a tusrajz a Fehérvár elesett… című könyvemhez készült. Többek között azért nagyon kedves számomra ez a darab, mert Kass János a szakmájában elismert művész, aki vállalta, hogy illusztrálja a könyvemet – emlékezett. – A képen is látható metszet Varkocs Györgyöt ábrázolja, ez került végül a könyv borítójára is. Ez egy teljesen egyedi, nem sokszorosított darab.

A fent említett metszeten kívül több, Kass János által készített alkotást őriz otthonában Magony Imre, aki féltve óvja a becses darabokat. Méretét tekintve a Varkocs György várkapitányt ábrázoló alkotás valamivel kisebb, mint egy A/4-es lap.

Magony Imre felkérésére Kass János készítette a Varkocs Györgyöt ábrázoló metszetet Fotó: Magony Imre

– A feleségem révén sikerült elérnünk Kass Jánost, általa kerültünk közvetlen kapcsolatba. Mindenképpen őt szerettem volna felkérni az illusztrációk elkészítésére, szerencsére azonnal igent mondott. Nagy becsben tartom ezt a darabot, mert egyrészt egyedi, másrészt kapcsolódik a produktumomhoz. Nagyon büszke vagyok rá – fogalmazott az író, könyvtáros.

Másik kedvence szintén egy különleges darab, amely Bory Jenő keze munkáját dicséri. A plakettből összesen három darab készült. Ezek közül egy a Magyar Nemzeti Galériában, egy a Bory-várban, egy pedig Magony Imre asztalán található.

– Ennek az az érdekessége, hogy egy aukción vettem, ahol nem tudták, hogy ez egy Bory Jenő-alkotás. Óriási felfedezés volt számomra, hogy megláttam ezt a darabot az aukción, felismertem, hogy Bory Jenőtől származik, és meg is vettem. Tudomásom szerint összesen három példány készült ebből. Egy a nemzeti galériában van, egy pedig a várban. Előbbit Bory Jenő egyik barátjától, egy festőművésztől vásárolta meg a galéria. Az aukción ismeretlen alkotó műveként tüntették fel ezt a plakettet. Később azért megírtam az aukciósháznak, hogy ez egy Bory Jenőtől származó darab – mesélt a mitológiai jelenetet ábrázoló bronzplakettről, amely nagyjából tíz éve került hozzá.

A bronzplakett igazán egyedi és különleges darab
Fotó: Magony Imre

Mindezek mellett a Szabad Színházhoz kapcsolódóan is számtalan élményt gyűjtött az évtizedek során. Érdekes tárgyak, kiegészítők itt is felbukkantak. Olyan is van köztük, amelyet ma is hűen őriz.

– Néhai Szabó Lajos barátom, színpadtársam játszotta a főszerepet az Escurial című darabban, amelyben a bohócsapkának három rézcsörgője volt. Ebből kettő elveszett, egyet viszont sikerült megmentenem, ez azóta is nálam maradt. Látszólag egy értéktelen, átlagos csörgő, de számomra ereklye – fogalmazott Magony Imre, aki a Szabad Színház előadásainak régi plakátjait is szívesen elrakja. Azt mondja, ha a gyűjtemény minden darabját kirakná a falra, könnyedén ki lehetne tapétázni az otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában