Hang nélküli harangok

2021.04.25. 15:00

Kezdő kertészek kedvence a harangvirág

Körülbelül 300 fajtája létezik, jellemzően mezőkön, útszéleken vagy a hegyekben fordul elő, de természetesen a kertben is jól érzi magát, így ültethetjük virág­ágyásba, sziklakertbe vagy akár cserépbe is.

Héjj Vivien

Virágai jellemzően lila, kék, rózsaszín vagy fehér színűek

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A harangvirág jellemzően júniustól szeptemberig virágzik, nevét virágja alakjáról kapta. Legtöbb példánya évelő, jellemzően lila, kék, fehér vagy rózsaszín virágokat hoz.

Az alacsony fajták a jó áteresztőképességű földet szeretik. Ha a kertben ez nem adatott meg, akkor ültetés során keverjük össze a virágföldet némi homokkal. A talaj minőségén kívül az is fontos, hogy napos helyre ültessük a növényt, ugyanis a legtöbb fajta szereti a napsugarakat, de adott esetben a félárnyék is megfelelő számára.

Virágai jellemzően lila, kék, rózsaszín vagy fehér színűek
Fotó: Nagy Norbert / FMH

A rendszeres locsolás elengedhetetlen, azonban ügyeljünk rá, hogy a virág ne álljon vízben, ugyanis ebben az esetben elrohadhat. Áprilistól augusztus közepéig hetente egyszer tápoldatozhatjuk.

Összességében rendkívül strapabíró növény, így kezdő kertészeknek is ajánlott, hiszen a sikerélmény garantált. A magasra növő fajtákat érdemes gyakrabban locsolni. Virágzás után a szárait vágjuk vissza minél közelebb a talajhoz, a leveleit pedig hagyjuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában